Nieuws24 sep '13 13:44

'Diplomaten gaan aan boord Arctic Sunrise'

Auteur: BNR Webredactie

Een groep diplomaten, onder meer uit Nederland, is dinsdag rond 13.00 uur Nederlandse tijd aangekomen bij het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat in de buurt van Moermansk voor anker ligt.

Zij zullen daar aan boord gaan. Dat heeft een woordvoerder van Greenpeace gezegd.

Er zijn twee consulaire medewerkers van het Nederlandse consulaat-generaal in Sint Petersburg bij deze groep, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de milieuorganisatie gaat het om diplomaten uit Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Noorwegen, Denemarken, Finland en Italië. Aan boord van het schip zijn 30 bemanningsleden/actievoerders van Greenpeace, die actie voerden bij een booreiland van Gazprom in de Pechorazee, ten zuiden van Nova Zembla.

De Arctic Sunrise werd donderdag geënterd door de Russische kustwacht, tijdens een actie bij het boorplatform. Sindsien was het schip op sleeptouw naar de haven van Moermansk. Dinsdag aan het einde van de ochtend is het voor anker gegaan in Mishukovo, in de buurt van Moermansk. Het is niet duidelijk of het schip voor anker blijft liggen, of dat het later nog aanmeert in de haven.

Greenpeace heeft nog niet gesproken met de vastgehouden actievoerders aan boord.

Gerelateerde artikelen