Nieuws29 mei '13 13:25

'Afghanen onwettig vastgehouden in Brits legerkamp'

Auteur: Melvin Captein

Op een Britse legerbasis in Afghanistan worden zo'n tachtig tot negentig Afghanen vastgehouden. Onwettig, zeggen de advocaten van een aantal van die gevangenen. Ze vergelijken de omstandigheden waaronder hun cliënten al maanden vastzitten met Guantanamo Bay.

Volgens Engeland-correspondent Lia van Bekhoven gaat het om mannen die verdacht worden van aanslagen op Britse troepen. "Sommigen van hen zijn nog tieners. Ze mogen weliswaar worden vastgehouden, maar niet langer dan 96 uur. Enkele van deze Afghanen zitten al ruim veertien maanden vast."

Geheim
Camp Bastion, zoals de legerbasis heet, zou volgens de advocaten van de verdachten een geheim interneringskamp herbergen. "Ze zouden daar in het geheim vastzitten zonder te weten waarom ze zijn opgepakt", aldus Van Bekhoven. "Tot voor kort wist niemand, zelfs het Britse parlement en justitie niet, dat die verdachten bestonden. Laat staan hoe ze behandeld worden."

Normaliter worden Afghaanse verdachten overhandigd aan de Afghaanse autoriteiten, legt Van Bekhoven uit. "Maar de Britten hebben daar naar eigen zeggen een stokje voor gestoken, omdat die verdachten na uitlevering wel eens mishandeld zouden kunnen worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen