Nieuws8 mrt '12 06:07Aangepast op 8 mrt '12 07:46

Wie vangt de klappen in de kinderopvang op?

Auteur: Fleur de Bruijn

Er is veel discussie over de kinderopvang. Het kabinet wil de arbeidsparticipatie verhogen maar ook bezuinigen op die kinderopvang. En dat - zo blijkt uit een onderzoek van de FNV- gaat dus niet samen.

De FNV publiceert donderdag twee onderzoeken: het ondervroeg 700 ouders en 1700 werknemers in de kinderopvang. De onderzoeken maken duidelijk dat de gevolgen van de bezuinigingen in de kinderopvang groot zijn: 90% van de werknemers ziet een afname van het aantal kinderen. En 60% van deze groep vreest voor zijn of haar baan.

Minder werken
Maar misschien nog opvallender: van de 700 ondervraagde ouders zegt 65% minder gebruik te maken van kinderopvang en 33% van die groep is om die reden minder gaan werken. Dat druist regelrecht in tegen de plannen van het kabinet. Nederland heeft zichzelf tot doel gesteld de arbeidsparticipatie 80% moet worden. Een groot deel van deze groei zal moeten komen uit verhoogde arbeidsparticipatie van vrouwen, omdat de arbeidsparticipatie van mannen inmiddels al op een heel hoog niveau ligt.

Catshuisconclaaf
Tijdens de besprekingen in het Catshuis zullen bezuinigingen op alle fronten de revue passeren. Minister Kamp van Sociale Zaken heeft al eerder aangegeven dat de kinderopvang waarschijnlijk ook aan bod zal komen.

Het rapport wordt donderdag aangeboden aan het Ministerie van Sociale Zaken. De Tweede Kamer zal in de ochtend vergaderen over de kinderopvang.

Gerelateerde artikelen