Nieuws7 mrt '12 17:08

Kans op echtscheiding groter dan ooit

Auteur: Edme Koorstra

De kans dat je huwelijk voortijdig strandt was in 2010 36,2 procent. Dat percentage is nog nooit zo hoog geweest.

Dat blijkt volgens ANP en Sargasso.nl uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De kans op een scheiding was nog nooit zo groot. Het percentage is in de afgelopen tien jaar gestaag omhooggegaan. Alleen in 2009 was er een lichte afname.

Uitgesteld
"Een deel van de stijging in 2010 kan verklaard worden door 'opgespaarde' scheidingen'', zegt Anke Mulder, voorzitter van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. "In 2009 zag je dat mensen hun scheiding even opschortten, omdat zij vreesden hun huis niet kwijt te kunnen raken. Wachten tot de huizenmarkt aantrekt, lijkt nu geen nut meer te hebben. Dus besluiten mensen uiteindelijk toch uit elkaar te gaan. Maar het is giswerk of dit de hele stijging verklaart."

Trend
"Het stijgende scheidingspercentage is een veel langere tendens”, zegt familiemediator Joppe van der Poel. ,,We gaan Amerika achterna, met scheidingspercentages van 50 procent."

Duur
De gemiddelde huwelijksduur op het moment van scheiden neemt al tientallen jaren toe. Op dit moment hebben scheidende mensen gemiddeld 14,4 jaar huwelijk achter de rug op het moment van scheiden, eveneens een recordhoogte.

Hand in hand hiermee gaat de gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden. Die neemt ook geleidelijk toe. Mannen waren in 2010 gemiddeld 45,6 jaar oud op het moment van scheiden, vrouwen gemiddeld 42,4.

Daten
"Ouderen hebben met internetdating steeds meer mogelijkheden gekregen om een nieuwe partner te ontmoeten. Ze durven daardoor ook de stap te zetten om bij hun partner weg te gaan”, zegt John Remmen, directeur van Scheidingsplanner.nl. "Eerder waren zij minder geneigd tot scheiden omdat ze niet alleen wilden zitten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen