Nieuws12 dec '12 06:21Aangepast op 12 dec '12 10:26

Noord-Koreaanse raket zet regio op stelten

Auteur: Thijs Baas

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft woensdag Noord-Korea veroordeeld voor de lancering van een langeafstandsraket. De lancering zou de vooruitzichten op vrede en veiligheid in de regio negatief kunnen beïnvloeden, zei hij.

Noord-Korea schond met de lancering - die afgelopen nacht plaatsvond - een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het regime in Pyongyang de lancering van langeafstandsraketten wordt ontzegd. De Veiligheidsraad van de VN komt naar verwachting later woensdag bijeen om de kwestie te bespreken.

Satelliet
De Noord-Koreanen willen naar eigen zeggen een satelliet in de ruimte brengen, maar er zijn wereldwijd grote twijfels of de nagestreefde doelen wel vreedzaam zijn. De raket scheerde volgens planning over het Japanse eiland Okinawa. De tweede trap van de raket stortte zoals gepland neer in zee.

"Officieel willen ze het weer beter bekijken via de satelliet, maar waar het eigenlijk om gaat is dat de satelliet vast zit op een langeafstandsraket", zegt correspondente Marije Vlaskamp. "Maar dan moet de raket het wel goed doen. Het is de tweede keer dat ze hem hebben getest. Het maakt de buurlanden gespannen."

VS
De Verenigde Staten veroordeelden de lancering als een provocatie en een nieuw voorbeeld van het onverantwoordelijke gedrag van Noord-Korea. Rusland zei de lancering zeer te betreuren. Beide grootmachten waarschuwden dat de stabiliteit in de regio op het spel kan komen te staan.

China
China zei eveneens de lancering te betreuren en stelde vast dat Noord-Korea de lancering van de langeafstandsraket heeft doorgezet ondanks de grote zorgen van de internationale gemeenschap.

China geldt als de enige grote bondgenoot van Noord-Korea en wordt gezien als een van de weinige naties die enige invloed hebben op het geïsoleerde regime in Pyongyang.

Nederlandse kabinet
Ook het Nederlandse kabinet veroordeelt de lancering. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemt die een "onverantwoordelijke stap en een ernstige bedreiging voor de internationale stabiliteit en veiligheid''.

Timmermans vindt het "zeer teleurstellend'' dat oproepen van de internationale gemeenschap om af te zien van lancering door Noord-Korea zijn genegeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen