Nieuws26 apr '16 06:36

Nederland 'paradijs' voor internationale hackers

Auteur: Mark Hulstein

Beruchte hackersgroepen en cyberspionnen maken misbruik van Nederlandse computerservers. Dat blijkt uit onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro.

Via de Nederlandse computerservers worden aanvallen uitgevoerd tegen regeringen van onder andere Polen, Oekraïne en Turkije. Volgens IT-journalist Brenno de Winter is Nederland de ideale plek voor cyberterroristen. "We zijn als klein landje van het begin af aan al betrokken. We hebben een hele goede infrastructuur. Dat hele plaatje is eigenlijk heel goed geregeld bij ons. Als je wilt aanvallen wil je dus op een plek zitten waar je het snelste naar de rest van de wereld kunt gaan", legt De Winter uit.

Albert Kramer, directeur bij Trend Micro bevestigt dat criminelen steeds meer gebruik maken van die goede infrastructuur. De cyberspionnen zoeken ook naar steeds betere manieren om hun aanval uit te voeren. "Een van de dingen die ze daarvoor gebruiken is het  internet in Nederland. Dat internet is erg goed en is heel aantrekkelijk om te misbruiken. Vanuit hier heb je een stabiele verbinding, een stabiele service. Je kan ook makkelijk van de ene naar de andere provider switchen", zegt Kramer.

Een van de groepen die misbruik maken van ons internet is Pawn Storm. Hun hacks zijn gericht op politieke doelen. "Ze zijn gericht op Oekraïne, Rusland. Maar ook op gerelateerde zaken als het onderzoek van de MH17 in Nederland. Dat zijn typische doelen die niet per se een economisch karakter hebben maar vooral een politiek karakter. Dus hier kun je spreken over cyberspionnage", zegt Kramer.

Nou was Nederland al aantrekkelijk als belastingparadijs, nu begint dat ook steeds meer het geval te worden als paradijs voor internetcriminelen, meent Kramer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen