Nieuws22 mrt '13 11:43Aangepast op 22 mrt '13 14:39

Bondgenoten kiest voor nieuwe FNV

Auteur: BNR Webredactie

Ellen Dekkers is per direct de nieuwe voorzitter van FNV Bondgenoten. Zij volgt Henk van der Kolk op.

Dekkers (1963) was sinds 2003 algemeen secretaris van Bondgenoten. Ze werkt al 20 jaar voor de FNV. Daarvoor was ze beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden bij de HEMA. “Ik wil Bondgenoten weer op de kaart zetten door herkenbaar vakbondswerk te leveren”, zegt Dekkers in tegen Laurens Boven.

"Het voel het raar om na ruim tien afscheid te nemen. Je laat ook iets los, terwijl het ook heel goed is dat je dat doet: nieuwe mensen horen bij een FNV in verandering, dus het geeft me ook wel een blij gevoel”, zegt scheidend voorzitter Henk van der Kolk.

FNV in beweging
Eerder vandaag werd bekend dat FNV Bondgenoten zich aansluit bij FNV in beweging, de opvolger van de huidige vakcentrale FNV. Het congres van Bondgenoten heeft dat vrijdag besloten.

Van der Kolk sprak van 'een belangrijke volgende stap waaruit blijkt dat onze leden graag één sterk FNV zien, met gekozen voorzitter en ledenparlement'. Bondgenoten is met Abvakabo de belangrijkste FNV-bond.

Pensioenakkoord
De vakcentrale FNV viel twee jaar terug bijna uit elkaar na een conflict over het pensioenakkoord dat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius had gesloten met kabinet en werkgevers. Daarna werd een hervormingsproces ingezet. Dat moet in mei leiden tot een nieuwe vakcentrale, met meer invloed van de leden en minder macht voor de afzonderlijke bonden.

Van der Kolk: “Ik vind het een volstrekte misvatting dat de FNV de afgelopen jaren allemaal met zichzelf bezig is geweest. De FNV is al die jaren bezig met belangenbehartiging, in de sectoren, in de bedrijven. Zichtbaarheid op de werkvloer is voor de leden belangrijk en die zichtbaarheid moet de komende jaren nog groter worden.”

Leiding
De FNV is op dit moment in onderhandeling met de werkgeversorganisaties over afspraken die moeten leiden tot een sociaal akkoord met het kabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen