Nieuws30 mei '13 15:52Aangepast op 30 mei '13 17:10

Nabestaanden grensrechter eisen 350.000 euro schadevergoeding

Auteur: BNR Webredactie

De familie van de doodgetrapte grensrechter Richard Nieuwenhuizen eist 350.000 euro schadevergoeding van de verdachten. Dat heeft advocaat Yehudi Moszkowicz namens de familie gezegd in de zaak tegen de 8 verdachten.

Volgens Moszkowicz loopt Xandra Nieuwenhuizen ruim 200 duizend euro aan inkomsten mis omdat haar man kostwinner was. Moszkowicz eist onder andere ook nog 25 duizend euro per gezinslid aan immateriële schade. Volgens de advocaat heeft de jongste zoon zijn vader letterlijk voor z'n ogen doodgeschopt zien worden.

Xandra Nieuwenhuizen heeft volgens Moszkowicz haar man zien lijden, omdat de linkerkant van zijn gezicht verlamd raakte. Ze zag hem lijden en heeft moeten besluiten de stekker eruit te trekken, zo stelde hij.

Spreekrecht
Later deze middag komt de familie in de rechtzaal zelf nog aan het woord. De familieleden maken gebruik van hun spreekrecht, zegt verslaggever Jeroen Stans vanuit de rechtbank in Lelystad.

Het bedrag van 350 duizend euro is zowel materiële schade (inkomstenderving) als immateriële schade als gevolg van de shock die de nabestaanden hebben ondervonden.

Volgens Moszkowicz loopt de vrouw van Nieuwenhuizen ruim 2 ton aan inkomsten mis door de dood van haar man, omdat hij de kostwinner was. De rest is immateriële schade. “De immateriële schade bestaat uit 25 duizend euro per persoon. Het andere gedeelte bestaat onder andere uit inkomensderving en kosten voor lijkbezorging en de rapportage", vertelt Moszokowicz voor de microfoon van onze verslaggever.

Nee, een bijna on-Nederlands hoog bedrag zou Moszkowicz de 350 geëiste duizend euro niet willen noemen. “Misschien wel voor in een strafproces. Maar wat vaak het geval is, is dat nadat iemand is veroordeeld een civiele procedure wordt gestart en dat in die procedure dergelijke bedragen worden gevorderd. Het is niet raar dat er 800 duizend euro wordt gevorderd als gevolg van iemands overlijden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen