Nieuws17 jun '13 14:12Aangepast op 17 jun '13 17:59

Celstraffen tot 6 jaar voor dood grensrechter

Auteur: Anne-Greet Haars

Zes voetballers en voetbalvader El-Hassan D. hebben celstraffen gekregen voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 51-jarige voetbalvader tot zes jaar celstraf.

De voetballers kregen straffen tot 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechter staat vast dat zij de grensrechter hebben geschopt, geslagen en getrapt. Dat geweld is de oorzaak geweest van het overlijden. Daveryon B. werd vrijgesproken van medeplegen doodslag. Hij kreeg 30 dagen voor openlijk geweld.

"De rechtbank rekent het de vader heel zwaar aan dat hij juist hij als volwassen man niet ingreep, maar actief heeft deelgenomen aan het geweld tegen de grensrechter", vertelt BNR's verslaggever Jeroen Stans, aanwezig bij de rechtbank. "Het is exact de straf die het Openbaar Ministerie had geëist."

Reactie familie Nieuwenhuizen
"Het is voor ons een opluchting", zegt Xandra Nieuwenhuizen, de weduwe van Richard Nieuwenhuizen, maandag na afloop van het vonnis. "Ze hebben het meeste gekregen van wat ze konden krijgen. Er is nooit een straf hoog genoeg, maar hier moeten we het mee doen."

Zoon Mykel Nieuwenhuizen, die bij de dramatisch afgelopen vechtpartij op het veld van zijn club Buitenboys aanwezig was, zei dat hij hoopte dat het vonnis "een statement'' zal zijn, tegen het geweld op de voetbalvelden. "Ik hoop dat het nu over is met al het geweld op de velden.''

Hoger beroep
De advocaten van een aantal van de veroordeelde jeugdspelers van voetbalclub Nieuw Sloten hebben direct aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. Advocaat Gerard Spong, raadsman van El-Hasan D., tekende direct na afloop van de uitspraak hoger beroep aan bij de griffie van de rechtbank in Lelystad.

Spong: "Wij zijn het evident niet eens met dit vonnis. Het is innerlijk tegenstrijdig. De rechtbank zegt zich te baseren op objectieve getuigen en gebruikt vervolgens de verklaringen van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de grensrechter. Die is natuurlijk niet objectief, hij is direct belanghebbend, want het gaat om zijn vader.''

Genetische afwijking
Spong heeft uitvoerig betoogd dat het niet vaststaat dat Nieuwenhuizen is overleden aan het geweld dat op hem is toegepast. Een door hem ingeschakelde Britse patholoog, Christopher Milroy, ontdekte een genetische afwijking in de aderen van Nieuwenhuizen. De rechtbank noemde het "onvoldoende aannemelijk, zelf hoogst onwaarschijnlijk'' dat deze afwijking tot de plotselinge dood van Nieuwenhuizen heeft geleid.

"De rechtbank beroept zich op de verklaringen van de overige deskundigen'', zei Spong. "Dat is merkwaardig, want zijn waren nou juist niet deskundig op dit punt.''

'Over één kam geschoren'
Mariëlle van Essen, advocate van verdachte Soufyan B. (17), noemde het vonnis teleurstellend. Alle verdachten, op een na, zijn over één kam geschoren. Ten onrechte, vindt Van Essen, omdat het bewijs tegen de een sterker was dan tegen de andere. "Het is een verhaal van samen uit, samen thuis geworden. Dat is vreemd.'' Ook Van Essen twijfelde niet over het instellen van hoger beroep.

Zaak
Nieuwenhuizen was op 2 december het middelpunt van een schoppartij, na een wedstrijd in Almere van twee B-elftallen van beide clubs, op het terrein van Buitenboys. Aanvankelijk leken de gevolgen mee te vallen, maar later zakte de 41-jarige grensrechter, wiens zoon in de wedstrijd meespeelde, alsnog in elkaar, om een dag later in het ziekenhuis te overlijden.

De zaak leidde landelijk tot een golf van verontwaardiging en afschuw.

Gerelateerde artikelen