Nieuws27 mei '13 17:48

Foutenfestival bij OM zorgt voor grote vertraging

Auteur: BNR Webredactie

Door fouten bij het Openbaar Ministerie lopen rechtszaken grote vertraging op. Dit zei persrechter Wiebe Klaus maandag tegen BNR.

Klaus reageert op het nieuws dat de rechtbank in Groningen maandag keiharde kritiek uitte op het Openbaar Ministerie (OM). Strafdossiers worden voortdurend te laat aangeleverd waardoor rechters en advocaten zich niet meer goed kunnen voorbereiden. Het is volgens een van de rechters inmiddels ‘huilen met de pet op' bij het OM.

Dagvaarding heel laat
Zo werden rechtszaken die maandag op de agenda stonden, pas vorige week dinsdag aangeleverd. Eén van de verdachten van een omvangrijke drugszaak maandag kreeg zijn dagvaarding pas donderdag op de mat en kon daardoor geen advocaat meer regelen. Zijn zaak werd daarom aangehouden. Klaus: “Verdachten moeten de gelegenheid hebben om zich te verdedigen. Als een verdachte een dagvaarding erg laat krijgt, wordt dat in beginsel niet nageleefd.”  

Zorgvuldige rechtsgang
Het OM erkent de problemen en zegt dat door de grote landelijke reorganisatie werkprocessen nog niet op elkaar zijn afgestemd. De organisatie zegt snel met verbeteringen te komen. Volgens de zegsvrouw kan het op dit moment ook niet slechter meer gaan. “Het goede nieuws is dat het OM dit erkent, maar dat laat onverlet dat wij in individuele zaken gewoon telkens moeten toetsen of er sprake is van een zorgvuldige rechtsgang.”

Bezuinigingen OM
Klaus vreest ook voor de aangekondigde bezuinigingen bij het OM. Nieuwsuur ontdekte dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat het OM 110 miljoen gaat bezuinigen. Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, zei in Nieuwsuur te vrezen dat officieren van justitie zaken in toenemende mate seponeren en dat mensen hun straf ontlopen. Bovendien is er volgens haar grote kans op nieuwe gerechtelijke dwalingen.

Eerder was er forse kritiek op het OM in Gelderland en Zeeland. Zo liet de Middelburgse rechtbankvoorzitter Gerard Nomes weten dat beloftes niet worden waargemaakt. Hij kon een zaak niet behandelen omdat er in de voorbereiding iets mis was gegaan. Het parket Middelburg is samengegaan met dat in Breda. Sinds de fusie regent het klachten en moeten er geregeld zaken worden aangehouden.

OM Oost-Nederland
In Oost-Nederland was het advocaat Jan Vlug die op Twitter sprak van een puinhoop bij het parket Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland). Zijn collega Anno Huisman kreeg van een geseponeerde zaak toch een dagvaarding binnen. "Of ik het sepot dan maar op wilde sturen. Dat hadden ze niet meer.''

President Henk Naves van de rechtbank Gelderland zei maandag dat vooral bij voorgeleidingen aan de onderzoeksrechter dossiers vaak te laat worden aangeleverd. "Dan krijg je vandaag een dossier waarover je morgen al een belangrijke beslissing moet nemen.'' Ook Naves vraagt zich af of het OM wel is opgewassen tegen bezuinigingen, alle verschillende taken die het heeft en die allemaal prioriteit hebben.

Het OM Oost-Nederland reageerde afgelopen weekend met de verklaring dat 'het parket druk bezig is met de samenvoeging'. De werkwijzen die er tussen de vier verschillende parketten en rechtbanken waren, moeten ,,eenvormig'' worden gemaakt. "Dat gaat niet zonder slag of stoot. Er wordt hard gewerkt, maar het gaat allemaal nog niet foutloos.''

Gerelateerde artikelen