Nieuws6 dec '11 15:41Aangepast op 6 dec '11 16:54

Papa wil emanciperen

Auteur: BNR Webredactie

De vader wil graag meer betrokken worden bij de opvoeding van zijn kinderen, maar: slechts een klein deel van de Nederlandse vaders maakt er een extra papadag voor vrij.

Uit onderzoek van het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit E-Quality blijkt dat opvoedingsondersteuners, zoals bijvoorbeeld medewerkers van een consultatiebureau, nog steeds meer gericht zijn op moeders dan vaders.

Voor het verschenen rapport, Vaderschap 2.0, zijn wetenschappers en praktijkdeskundigen ondervraagd. Vier vragen over het onderzoek aan Joan Ferrier, directeur van E-Quality.

Waaruit blijkt moeders serieuzer worden genomen dan vaders bij de opvoeding?
"Dat blijkt uit de gehele beeldvorming in Nederland. Opvoedingsondersteuners spreken moeders in plaats van vaders aan bij afspraken, de kraamhulp vraagt aan de vader wanneer hij weer aan het werk moet vlak na de geboorte en overheidsbeleid is gericht op vrouwen die meer moeten werken, maar vaderschapsverlof komt nauwelijks ter sprake.’’

Wat is er anders in de rol van vaders 30 jaar geleden en nu?
"Het gaat heel langzaam, maar vaders werken de laatste decennia iets minder en besteden meer uur per week aan specifieke zorgtaken."

"In 1980 was het gemiddeld 3,3 uur per week, in 2005 was het 6,3 uur per week. Toch zijn vrouwen nog steeds ruim twee keer zoveel tijd kwijt aan de zorg voor kinderen dan mannen.

Tegen welke problemen lopen vaders aan?

"Ze vinden het lastig om minder te gaan werken. Vaak zijn ze niet op de hoogte van verlofregelingen op het werk of er heerst een arbeidscultuur waarin het not done is om minder te werken. Ze willen geen ‘watje’ genoemd worden door hun collega’s.’'

Wat moeten opvoedingsondersteuners doen?
"Ze moeten zich bewust zijn van de cruciale rol die ze spelen in onder meer de beeldvorming. Het is belangrijk dat ze zich meer op vaders richten en hen voorlichting geven. Op die manier wordt het normaler en vanzelfsprekender dat zowel moeder als vader belast zijn met de opvoeding van kinderen."

"Het ‘traditionele’ gezin zoals vroeger - papa kostwinner, mama blijft thuis - bestaat allang niet meer. Tegenwoordig is er een enorme diversiteit aan gezinsvormen, zoals eenoudergezinnen, stiefouders en ouders van hetzelfde geslacht. Een goede ontwikkeling is bekende vaders die aangeven de zorg voor kinderen erg belangrijk te vinden, zoals bijvoorbeeld Ali B, Bastiaan Ragas en Wilfred Genee. Dit zijn aansprekende rolmodellen.’’

Gerelateerde artikelen