Nieuws25 jan '13 20:13Aangepast op 25 jan '13 23:00

Zware aardbevingen in Groningen verwacht door gaswinning

Auteur: Fleur de Bruijn

Groningen moet zich gaan voorbereiden op zware aardbevingen die worden veroorzaakt door gaswinning.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Economische Zaken en schrijft de NOS vrijdagavond. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, dat de bevingen die samenhangen met de gaswinning, in de toekomst zwaarder zullen zijn dan tot nu toe verwacht.

De Tweede Kamer wil meer weten van minister Kamp over de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

Minder gas winnen
Om het aantal bevingen in de toekomst terug te brengen, zou volgens de onderzoekers zo min mogelijk gas moeten worden gewonnen. Kamp stelt in zijn brief dat ook rekening gehouden moet worden met de staatskas, die een tegenvaller van 2,2 miljard euro per jaar te verwerken krijgt als er 20 procent minder gas uit het Groningen-veld verkocht zou worden.

Bovendien gebruiken bijna alle Nederlandse huishoudens, instellingen en bedrijven dit gas, bijvoorbeeld om op te koken of om het huis te verwarmen. De gevolgen van minder gaswinning zijn voor de samenleving dan ook groot, onderstreept Kamp.

Compensatie
De minister neemt de conclusies serieus maar gaat de gaswinning in Groningen nog niet beperken. Eerst moet er meer onderzoek worden gedaan. Als compensatie voor de inwoners van Groningen die schade kunnen ondervinden van de aardbeving komt 100 miljoen euro beschikbaar om hun woningen te verstevigen.

Naast het versterken van gebouwen, gaat het ook om voorlichting zodat mensen weten wat ze moeten doen bij een beving. Ook moeten inwoners van het gebied er volgens Kamp op kunnen rekenen dat eventuele schade door een aardbeving wordt vergoed.

Inwoners boos
Inwoners van het Groningse plaatsje Middelstum zijn boos over de brief van Kamp De inwoners, die zich verenigd hebben in de Vereniging Groninger Bodem Beweging, vinden het vooruitzicht dat de bevingen erger worden niet aanvaardbaar. "Wij hebben het gevoel dat we gebruikt worden'', zegt een woordvoerster van de vereniging. Volgens haar worden de inwoners van het betreffende gebied niet voldoende gecompenseerd.

Kamp brengt bezoek
Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat volgende week een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning en de aardbevingen die daardoor kunnen ontstaan.

Kamp snapt dat mensen in Groningen onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van de gaswinning "Ik begrijp de ongerustheid, het is mijn verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen", aldus Kamp. Hij vindt het zijn taak om zijn afweging om gas te blijven winnen, ondanks de voorspelling dat er zwaardere aardbevingen door kunnen ontstaan, goed uit te leggen.

Trillingen
Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld weleens uitkomen op 4 tot 5. Er is een kans van 1 op 14 dat het gebied in de komende 12 maanden door een aardschok van groter dan 3,9 op de schaal van Richter wordt getroffen, stellen de onderzoekers.

De onderzoeken werden gedaan nadat het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum vorig jaar werd getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en richtte veel schade aan.

Geschiedenis
Het noorden van Nederland wordt al 26 jaar getroffen door aardbevingen en schokken die worden veroorzaakt door de gaswinning in dat gebied. Assen krijgt de primeur op 26 december 1986, blijkt uit gegevens van het KNMI. Al veel eerder - in 1963 - was begonnen met het boren van gas in het Slochterenveld in Groningen.

Sinds die eerste schok op Tweede Kerstdag heeft het KNMI vele honderden aardbevingen geregistreerd in Groningen en Drenthe met een maximale kracht van 3,5 op de Schaal van Richter. Die zwaarste is in augustus 2006 in Westeremden.

Gerelateerde artikelen