Nieuws28 mrt '13 16:29

De Wereld in 360 | Big data tegen kanker

Auteur: Redactie 360

Gekoppelde dossiers van honderdduizenden patiënten kunnen behandelmethoden verbeteren.

Een groep gerenommeerde oncologen, verenigd in de American Society of Clinical Oncology, gaat een database bouwen met een enorme hoeveelheid gegevens over patiënten, vormen van kanker en behandelmethoden. Artsen kunnen deze database in de toekomst gebruiken om op te zoeken, te googelen als het ware, wat de beste behandelmethode is voor een bepaalde soort kanker. Behandelaars kunnen niet alleen de soort kanker opzoeken en vergelijken maar ook zaken als leeftijd, geslacht en leefomstandigheden.

De database, die CancerLinQ heet, is gebaseerd op Big Data. CancerLinQ zal honderdduizenden patiëntendossiers bevatten. Big Data is een term die wordt gebruikt voor het koppelen en toegankelijk maken van grote gegevensbestanden. Deze gegevensbestanden verbergen informatie die niet te vinden is via het doorzoeken van de gegevens van één ziekenhuis. Normaliter worden de dossiers van patiënten niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor het zoeken naar de beste behandelingen. Slechts een klein deel van de patiënten doet mee aan wetenschappelijke onderzoeken naar bijvoorbeeld de werking van nieuwe medicijnen. De Wall Street Journal legt in een video uit hoe de kankerdatabase werkt.

In Groot-Brittannië wordt op een andere manier de kracht van Big Data ingezet voor de bestrijding van kanker. Cancer Research UK heeft in samenwerking met slimme programmeurs en Twitter, Facebook en Google een ‘hackathon’ georganiseerd waar apps ontworpen en gepresenteerd konden worden waarmee kankeronderzoek verbeterd kan worden. Er zijn enkele games ontworpen waarmee spelers data die van belang is voor artsen en onderzoekers bewerken.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen