Nieuws24 mrt '13 18:54Aangepast op 25 mrt '13 03:27

Crisisoverleg Cyprus begint later

Auteur: BNR Webredactie

Het crisisberaad van de ministers van Financiën van de eurozone over euroland Cyprus, dat zondagavond om 18 uur in Brussel van start had moeten gaan, is nog steeds niet begonnen

Vooroverleg
De vertraging komt door het slepende vooroverleg over het reddingspakket voor het noodlijdende land, zo is in Brussel vernomen. De president van Cyprus onderhandelt in Brussel nog steeds met de internationale geldschieters over de voorwaarden voor de noodhulp, waarover de ministers van Financiën van de zogenoemde eurogroep dan hun oordeel dienen te vellen.

Ondertussen bracht de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, verslag uit aan de ministers van Financiën over de lopende onderhandelingen tussen Cyprus en de kredietverstrekkers. Volgens diplomaten zit er enige beweging in de standpunten, maar is een akkoord nog ver weg.

10 miljard voor 5,8 miljard
De Cypriotische president Nicos Anastasiades praat met Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Daarnaast zitten baas Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds en voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) aan tafel, net als Dijsselbloem.

De internationale geldschieters zijn bereid Cyprus 10 miljard euro noodkrediet te verstrekken, maar alleen als de Cyprioten zelf 5,8 miljard bijdragen. Als er een akkoord uitblijft, wil de ECB de geldkraan maandag dichtdraaien.

Gerelateerde artikelen