Britse oud-premier Margaret Thatcher overleden
De voormalige Britse premier Margaret Thatcher krijgt op verzoek van haar familie geen staatsbegrafenis maar een ceremoniële uitvaart met militaire eer. Ze krijgt daarmee dezelfde status als die prinses Diana en de koningin-moeder bij hun uitvaart kregen.
De uitvaartdienst wordt gehouden in St. Paul's Cathedral, meldt Downing Street. Volgens de woordvoerder van premier David Cameron zal een grote groep mensen die banden hadden met de 'IJzeren Dame' worden uitgenodigd. Na de dienst volgt de crematie in besloten kring.
Op de dag voor de uitvaart, vermoedelijk volgende week, wordt de kist met Thatchers lichaam overgebracht naar een kapel in het paleis Westminster, waarin het Britse parlement is gevestigd.
De volgende dag worden de straten van Londen vrijgemaakt van verkeer, zodat de kist per lijkkoets naar een kerk van de Britse luchtmacht aan de Strand kan worden gereden. Daar wordt de kist overgeplaatst op een affuit (een onderstel van een kanon), die door de artillerie in een optocht door de stad wordt gereden, over wegen die worden geflankeerd door Brits militair personeel.
De dood van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher werd maandagmiddag gemeld door haar woordvoerder Lord Bell. Thatcher is 87 jaar geworden. Ze is volgens Bell vanochtend overleden aan een beroerte. Tussen 1979 en 1990 was de conservatieve Thatcher premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze was de eerste - en tot nu toe enige - vrouw die deze positie bekleedde.
Gezondheidsproblemen
Thatcher kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen; ze had onder meer Alzheimer. In 2001 en 2002 werd ze getroffen door een serie kleine beroertes. Daarom was ze nog maar weinig in het openbaar te zien, vertelt correspondent Lia van Bekhoven. “Ze kon niet meer traplopen, en woonde ook niet meer thuis. Afgelopen paar maanden logeerde ze in een hotel, The Ritz in Londen. Daar kon ze beter verzorgd worden en gebruik maken van liften.”
Dominant
Van Bekhoven: "Het nieuws over haar overlijden gaat de Britse media dagenlang domineren. Ze was een hele sterke en dominante premier. En iemand die het land erg verdeelde. Ze had een polariserend effect. Daarom is er ook zoveel aandacht voor haar overlijden. Ze heeft de Britse politiek een generatie lang gedomineerd."
Polariserend
The Iron Lady was verantwoordelijk voor de eerste privatiseringsgolf in Europa. Van Bekhoven: “Die begon in Groot-Brittannië, en werd daarna overgenomen door grote delen van de Europese Unie.”
Ze had een polariserend effect op de Britse samenleving. Bij de mijnstakingen in de jaren tachtig en hongerstakingen van IRA-gedetineerden, gaf ze bijvoorbeeld geen duimbreed toe. Dat Thatcher nog steeds niet geliefd is bij veel Britten, is te zien op Twitter, onder de hashtag #dingdongthewitchisdead.
'No No No'
Op 30 oktober 1990 gaf Thatcher een wereldberoemde speech in het ‘House of Parliament’, waarin zij de beweging richting een meer geïntegreerd Europa verwerpt. ‘No No No’, was haar reactie op de stappen die op een EU-top werden genomen richting meer integratie.
Reagan en Gorbatsjov
Thatcher was de belangrijkste politieke bondgenoot - en een persoonlijk vriendin - van de Amerikaanse president Ronald Reagan. Ze hadden vergelijkbare Ideeën over economie en internationale politiek. Thatcher overtuigde Reagan ervan dat er 'zaken gedaan konden worden’ met de Russische president Gorbatsjov. Ook steunde ze Gorbatsjov in zijn hervormingspolitiek, die uiteindelijk leidde tot de ontbinding van de Sovjet-Unie.
Zelfde status als Diana
Op verzoek van haar familie krijgt Thatcher geen staatsbegrafenis maar een ceremoniële uitvaart met militaire eer. Haar uitvaart krijgt daarmee dezelfde status als die van prinses Diana en de koningin-moeder. De locatie van de uitvaartdienst is St. Paul's Cathedral.