Nieuws7 mei '13 17:57

Kroes wil snel één interne Europese telecommarkt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Europa moet binnen afzienbare tijd één Europese telecommarkt krijgen, dat zegt Eurocommissaris Neelie Kroes. Volgens haar is het 'van de gekke' dat die interne markt er nog steeds niet is.

Het stoort Kroes vooral dat de interne markt in Europa op veel gebieden soepel werkt, behalve voor de telecomwereld. "Als we over de telecomwereld spreken, zijn het allemaal kleine of grotere koninkrijkjes, 27 voor het telecomgebeuren. Dat is inefficiënt. Vandaar dat je ook roaming hebt. En als er echt een interne markt is, is er geen roaming meer. Want dan is daar geen grond meer om daar de burger mee lastig te vallen."

Volgens de Eurocommissaris zou één Europese telecommarkt grote schaalvoordelen met zich meebrengen voor providers, vergelijkbaar met die van Amerikaanse of Chinese telecomaanbieders. Deze schaalvergroting zou een jaarlijkse groei van 0,9 procent van het Europese BBP kunnen opleveren.

De eerste voorstellen moeten dit najaar nog op tafel liggen, zegt Kroes. "Dan hopen we dat de leiders van de Europese lidstaten daar hun zegen over uitspreken. We willen ook zoveel mogelijk in deze periode van de commissie met het parlement praten om ook hier geen weg meer terug te laten ontstaan." De Eurocommissaris hoopt dan ook dat de Europese Commissie binnen de huidige termijn spijkers met koppen kan slaan. "Ik hoop zeer dat het geen lange termijnwerk wordt. Deze commissie zit er nog anderhalf jaar. Dan moeten we een aardig eind komen."

ICT plannen mogen pittiger
Kroes is dinsdag in Den Haag om te praten over telecomsector en de ICT-sector. En juist de ICT-plannen van dit kabinet, mogen van haar best wat pittiger. "Het mag een schepje meer", zegt zij. Tegelijkertijd geeft Kroes te kennen blij te zijn met de standvastigheid van minister Kamp. Maar dat is nog niet genoeg, want ten aanzien van startups en het onderwijs is nog veel terrein te winnen. "Als we het hebben over starters dan is het met name in de huidige omstandigheden een uniek verschijnsel dat er zo inventief en zo innovatief geopereerd wordt door vele jonge Nederlanders", zegt ze.

Daarnaast moeten er in 2015 in Europa ruim een miljoen banen gevuld worden met ICT-gerelateerde deskundigheid. Kroes: "Dan heb ik het niet alleen over ingenieurs maar over veel meer mensen die allemaal betrokken zijn bij dat digitaliseren wat in alle sectoren aan de orde is. Daar moeten we onze maatregelen voor nemen dat het in het onderwijs steeds meer opgepakt wordt. Dat begint al bij het basisonderwijs."

En daarop mag het kabinet best wat alerter zijn. Kroes vindt dat het een vanzelfsprekendheid moet worden dat ICT in bepaalde denkmethoden verweven is. Het moet er niet zomaar aan toegevoegd worden. "Dus als je het hebt over de volksgezondheid, de zorg. Als je het hebt over energie en milieu. En als je het uiteraard hebt over onderwijs, dan moet het ICT-element daar in zitten. Dat is een vanzelfsprekendheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen