Nieuws6 mrt '13 08:22Aangepast op 6 mrt '13 15:29

Failliet gaan heeft ook zo zijn voordelen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Binnenkort wordt de inboedel van mediabedrijf GMG geveild, opgericht door ondernemer Yves Gijrath, en gisteren failliet verklaard. Gijrath schaart zich hiermee in een rijtje van bekende ondernemers die failliet zijn gegaan en er succesvol bovenop kwamen.

Gijraah zag zijn media-imperium, opgebouwd vanaf de jaren '90, ten onder gaan. Gijrath doet er goed aan om ondanks de ellende positief te blijven. Want er bestaat ook zoiets als succesvol failliet gaan. Henry Ford, Walt Dinsey en Donald Trump, om er maar een paar te noemen, gingen ook failliet. Om vervolgens keihard miljardair te worden.

Nou zijn dat een aantal extreme voorbeelden, maar kleinere succesverhalen zjin er ook. Will Robben ging in 2011 zijn ook failliet met zijn bedrijf, Venrooy Cable Equipment. "Ik had mijn huis ingelegd bij de financiering van het bedrijf. En dat ben ik kwijtgeraakt. Ook nog een restschuld die er ligt en nog afbetaald moet worden. Maar dat gaat allemaal wel lukken", aldus Robben.

En dat faillissement heeft ook hem gehard als ondernemer. Het hielp Robben als leercurve, om toch weer een nieuw bedrijf op te zetten. "Je ontwikkelt voelsprieten als je failliet gaat, een proces van in mijn geval anderhalf jaar. Je wordt wantrouwend, waardoor je vaker zoekt naar de vraag achter de vraag. Dat betekent dat je voorzichtiger wordt en alles wat beter afweegt en minder geneigd bent risico’s te nemen."

Ondernemers zijn optimistischer
Ondernemers blijven natuurlijk gewoon ondernemers. Voor sommigen van hen is terug gaan naar werken in loondienst dan ook geen aanlokkelijke gedachte. Logisch, vindt Hoogleraar ondernemerschap aan de Universiteit van Amsterdam, Mirjam van Praag. "Het feit dat het een keer niet lukt, zegt natuurlijk niet dat het een andere keer ook niet lukt. Je leert ook heel veel en hebt veel ervaring opgedaan. Ook met de leuke kanten van het ondernemerschap. Je ziet ook vaak gebeuren dat het dan wel goed gaat. Ondernemers zijn gemiddeld genomen optimistischer. Ze hebben meer zelfvertrouwen en zijn wat positiever", aldus Van Praag.

Om na een faillissement toch weer uit de malaise te komen, heb je volgens Robben een stappenplan nodig. "Goede mensen om je heen verzamelen, een goed businessplan schrijven en dan de financiering regelen."

'Aan de bank had ik niets'
En juist die financiering kan soms voor problemen zorgen, zegt Robben. "Aan de bank had ik helemaal niets toen ik zocht naar een nieuwe financiering, want als je eenmaal failliet gegaan bent, heb je een stempel op je hoofd en ben je besmet. Dat was heel simpel; het waren heel korte gesprekken of ik kwam niet eens aan tafel."

Maar uiteindelijk kwam ook de financiering rond. En met zijn nieuwe bedrijf, Floow2, gaat het goed. "We groeien als kool. We zijn in mei begonnen in de Benelux en zitten inmiddels ook in de Duitstalige landen. Op dit moment zijn we ook andere landen buiten Europa aan het kijken wat daar de mogelijkheden zijn."

Optimisme en doorzettingsvermogen
Optimisme en doorzettingsvermogen zijn dus twee belangrijke karaktereigenschappen. Want, zegt Robben, iedere crisis biedt kansen. "Als ondernemer heb je ook de kans om opnieuw te beginnen. Dat is gek genoeg de positieve kant aan failliet gaan. Je begint met een schone lei en kunt opnieuw naar de markt kijken naar waar wel de gaten en niches zitten waar je opnieuw succes mee kunt boeken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen