Griekse volksgezondheid lijdt ook onder de crisis
De bezuinigingen om de crisis in Europa te bestrijden hebben een dramatische uitwerking op de volksgezondheid. In Griekenland neemt het aantal hiv en malaria-besmettingen flink toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Brits medisch tijdschrift The Lancet.
Willem de Jong, algemeen-directeur van Artsen zonder Grenzen in Griekenland, legt uit dat er in Griekenland een sterke toename is van zowel malariabesmettingen als hiv-besmettingen.
De Jong zegt dat het de hoeveelheid malariagevallen in vergelijking met Afrika laag zijn, maar naar Griekse standaard erg hoog. "Het probleem was met name dat we in 2011 merkten dat Malaria overgebracht werd door lokale muggen. Er zijn altijd gevallen geweest in Griekenland van toeristen die naar Afrika zijn gegaan of van mensen uit Afrika die kwamen werken in Griekenland. Maar nu wordt het lokaal doorgegeven door de lokale muggen. En dat is een groot probleem.”
Hij benadrukt dat de besmettingen niet te wijten zijn aan één oorzaak. "Maar zeker een van de bijdragen van de crisis is geweest dat de budgetten van de regering van Griekenland om de muggen te bestrijden allemaal zijn stopgezet. De afgelopen paar jaar zie je steeds meer muggen voorbij komen. Dat draagt zeker bij aan het aantal besmettingen met malaria in Griekenland."
Schone naalden
Ook het aantal hiv-besmettingen in Griekenland is fors gestegen. Met name in
het centrum van Athene is dat aantal met grote percentages gestegen, zegt De
Jong. "In 2011 zagen we een stijging van 1500 procent van het aantal
nieuwe gevallen van hiv-besmettingen in de stad. Dat is een dramatische
stijging. Maar net als met malaria zijn de absolute aantallen nog steeds vrij
laag in vergelijking met andere landen."
Deze toename heeft vooral te maken met het drugsgebruik. Voorheen werden in Griekenland schone naalden gedistribueerd onder gebruikers om het verspreiden van ziektes tegen te gaan. Maar door de crisis is dat stopgezet. "Die naalden worden niet meer gedistribueerd of uitgedeeld aan gebruikers. Dus gebruiken ze dezelfde naalden. En daarom zien we een sterke stijging van hiv-besmettingen."
Gevaar voor andere landen
Het is volgens De Jong zeker mogelijk dat andere landen waar de crisis flink
heeft toegeslagen ook last krijgen van dit soort taferelen. Vooral als er
ineens fors moet worden bezuinigd om leningen terug te betalen. "In Griekenland
is 40 procent van het budget van het ministerie van Gezondheidszorg gewoon
horizontaal gekort. Dan zie je dit soort dingen gebeuren en dat kan ook zeker
in andere landen."
"De druk op de budgetten van gezondheidszorg zal net zo groot zijn op Cyprus in Spanje en Italië. Hoe ze daar mee om gaan kan variëren", aldus De Jong.