Nieuws1 nov '13 10:37

Boerderij zorgt voor droge voeten langs de IJssel

Auteur: BNR Webredactie

Vlakbij Deventer wordt een bijzondere boerderij gebouwd die de hele stad moet drooghouden. Het gaat om de eerste 'Water Friendly Farm' van Nederland. 

Boerin Annette Harberink gaat de boerderij beheren en zij legt uit hoe de boerderij hoogwater te lijf gaat: "Wij gebruiken onze koeien om het gras in de uiterwaarden kort te houden en op sommige plekken extreem kort. Dat zorgt er voor dat de rivier bij hoog water makkelijker langs Deventer stroomt."

Doordat het gras zo laag gehouden wordt, staat het water in Deventer bij hoog 12 tot 14 centimeter bij lager dan nu het geval is. Van buitenaf kun je niet direct zien of een boerderij een Water Friendly Farm is of niet, zegt Harberink, ondanks dat de gebouwen zijn erg afwijkend zijn. "Het is geen traditionele boerderij. Het is een bijzonder mooi gebouw. Je ziet wel gelijk vanaf de weg dat er iets bijzonders aan de hand is en dat er een verhaal verteld kan worden. Het oogt ook wel heel anders. En ook de bedrijfsvoering is anders dan bij een traditioneel landbouwbedrijf. Maar het blijven koeien."

De Water Friendly Farm wordt gebruik als Europees voorbeeldtraject. "En dat is niet alleen omdat er koeien gebruikt worden om gras te laten eten", legt Harberink uit. "Dat gebeurt wel vaker."

Het verschil ten opzichte van gangbare situaties, zit vooral het samenbrengen van alle mogelijke betrokken partijen in één project. "Met de grondeigenaar, met de beheerder, met Rijkswaterstaat, met gemeenten en andere overheden zijn we tot de beste oplossing gekomen. En dat is nieuw. In het verleden werden vaak gebieden die aangewezen werden voor ruimte voor de rivier eerst vrijgemaakt van eigendom. Dan was het van de staat, werd er een plan gemaakt en werd het ingericht. En daarna werd er pas gekeken naar het uiteindelijke beheer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen