Nieuws5 jun '13 16:24Aangepast op 5 jun '13 20:00

Van Baalen: niets doen leidt tot het uitbranden van Syrië

Auteur: Fleur de Bruijn

We mogen en kunnen niet langer van een afstand kijken naar de Syrië. We moeten het verzet steunen en trainen, wapens leveren en een no-flyzone instellen. Dit zegt europarlementariër Hans van Baalen op BNR.

Bij de strijd in Syrië zijn al meer dan 80.000 doden gevallen, miljoenen mensen zijn gevlucht. Aan de ramp is een nieuw hoofdstuk toegevoegd nu de Verenigde Naties, na vele speculaties over de inzet van chemische wapens, het gebruik van het zenuwgas Sarin bewezen achten; zowel door de rebellen als door het leger van president Assad.

Rode lijn
Hiermee is de zogenaamde rode lijn van president Obama overschreden en zou hij tot ingrijpen moeten overgaan, maar de vraag is of hij dit daadwerkelijk gaat doen en waar hij dan zou moeten beginnen. Van Baalen opteert voor een actie zoals eerder in Libië is gebeurd. “Daarnaast moeten we Rusland erbij betrekken door bijvoorbeeld te garanderen dat de Russische marinehaven Latakia in Syrië blijft bestaan.”

Rivaliserende groepen
In een discussie met de europarlementariër zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg dat de situatie in Libië destijds heel anders was. “De situatie in Libië was iets overzichtelijker. Er waren minder met elkaar rivaliserende groepen. In Syrië zijn veel meer oppositie- en verzetsgroepen, die ook vaak met elkaar rivaliseren of zelfs knokken. Er is nu nog een complicerende factor omdat ook Hezbollah zich in de strijd werpt. Ik zou ook dolgraag willen zeggen: laten we ingrijpen, maar ik zou niet weten hoe.”

No-flyzone
De door Van Baalen voorgestelde no-flyzone zal weinig effect hebben, zegt Hammelburg, omdat dan enkel de Syrische luchtmacht wordt onderworpen en die is niet op grote schaal actief. En ook wat betreft de voorgestelde levering van wapens is Hammelburg kritisch. Er zijn geen garanties dat die wapens bij de 'nette oppositie' terechtkomen.

Hammelburg: “Je moet wat doen als je heel zeker weet dat het ook tot iets leidt. Dat er ook een eindpunt is. Vandaar ook dat je Obama weer ziet twijfelen, hij wil wel, maar hij weet niet hoe.”

Van Baalen denkt dat de Verenigde Staten ook niet als eerste in actie zullen komen. “Ik denk dat de Fransen en de Britten actie gaan ondernemen. Daarom is het goed dat het Europese wapenembargo niet verlengd is. Er zijn geen garanties, maar als je nu niet meewerkt aan het verdrijven van Assad dan zal het probleem blijven.”

Inval in Irak
De europarlementariër voelt met Hammelburg mee dat het geen eenvoudige strijd zal worden. Hij is daarom ook geen voorstander van een ‘Irak-achtige inval’. De sleutel van het conflict ligt bovendien niet in handen van de Europeanen of van de Amerikanen, maar in handen van de Russen, zeggen beide Syrië-kenners. Van Baalen: “Als de Russen de havenstad kunnen houden, zullen ze meewerken aan het verdrijven van Assad, want die heeft geen enkel doel meer voor de Russen.”

Rusland
“Je ziet inderdaad interessante dingen gebeuren: De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov die samen met zijn Amerikaanse collega Kerry in Genève een vredesconferentie organiseert. Ook las ik nog een goed dingetje: er was een gerucht dat het Syrische leger zou worden voorzien van Russische raketten. Gisterenavond heeft de Russische president Poetin dat tegengesproken. Hij zei dat er weliswaar een contract ligt, maar dat ze moeten kijken of ze dat contract houden. Met andere woorden: ook Poetin geeft nu aan dat hij meer ziet in het kalmeren van iedereen en het zoeken naar diplomatieke oplossingen. Al zou ik ook niet weten hoe zo’n vredesconferentie precies in elkaar steekt”, zegt Hammelburg

Wel of geen zenuwgas, daar zijn beiden het over eens, dat is niet de discussie. Hammelburg:  “Het is een drama van zo’n omvang geworden dat we iets te veel nadruk leggen op het gebruik van zenuwgas of gifgas, dat doet aan het grote vraagstuk niet zoveel af.” Van Baalen: “Het is een moeilijk pakket, maar niets doen leidt tot het uitbranden van Syrië.”

Vredesconferentie
Woendagmiddag werd bekend dat de internationale vredesconferentie over Syrië zal niet in juni plaatsvinden, zoals eigenlijk de bedoeling was. Dat is woensdag bekendgemaakt na een voorbereidende bijeenkomst van de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties in Genève. Volgens de speciale VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi is het grootste probleem dat strijdende partijen nog niet klaar zijn om te komen praten bij de vredesconferentie. Brahimi denkt dat een bijeenkomst misschien wel mogelijk is in juli.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen