Nieuws18 mrt '13 13:07Aangepast op 18 mrt '13 13:46

'Inzet drones door politie schending van privacy'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De inzet van drones door onder andere de politie is een schending van de privacy en moet aan banden worden gelegd. Dat zegt Gerard Schouw van D66 op BNR.

Het grootste probleem voor Schouw is dat we niet weten waar de politie de drones voor inzet. "Het heeft er alle schijn van dat het stiekem gebeurt. We weten niet precies hoe vaak het wordt ingezet, waar voor ze worden ingezet, wanneer ze worden ingezet en we weten ook niet wat er met de gegevens van alle onschuldige burgers gebeurt die worden vastgelegd door de camera’s. Het tast natuurlijk toch de privacy aan. En dat willen we niet."

Een jurist zei in een interview met het AD dat de manier waarop de politie nu drones inzet, een vorm is van geheim cameratoezicht. En dat is bij wet verboden. Op dit moment worden zo'n drie keer per week drones ingezet. Inmiddels zijn ze ingezet op op minstens 40 plekken in ons land. In de Tweede Kamer gaan nu stemmen op om die inzet van drones aan regels te binden.

Mensen bespieden kan niet zomaar
In sommige gevallen is de reden van inzet wel duidelijk, bijvoorbeeld om inbrekers te pakken, zoals in Almere gebeurt. Maar ook andere toepassingen zijn denkbaar,  legt Schouw uit. Bijvoorbeeld voor dijkbewaking. "Maar als het gaat om het bewaken van huizen of het registreren van wie er op de snelweg rijdt, dat kan natuurlijk niet zomaar gebeuren. Mensen zijn onschuldig. En dan kan de politie niet zomaar een drone de lucht in schieten om mensen te bespieden."

Volgens Schouw is er op dit moment geen wettelijke basis voor de inzet van de drones. Voor hem en zijn partij is dat dus voldoende aanleiding om ervoor te zorgen dat die er wel komt. "Het is altijd een afweging tussen enerzijds veiligheid en anderzijds de privacy van de burger. En de regering moet niet te dicht op de huid van de burger zitten. Dat soort dingen moet je allemaal keurig in een wet regelen, dan weet ook iedereen waar die zich aan moet houden. Die wet is er nu niet, dus gebeurt het stiekem en dat is niet goed."

Een op de drie dagen
Onderzoeker Rejo Zenger, onder meer verbonden aan privacy-organisatie Bits of Freedom, maakte begin maart nog bekend dat de politie één op de drie dagen met een drone vliegt. Dat zou blijken uit zijn onderzoek.

Volgens Zenger is het probleem met de drones vooral dat de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn. "Dit gaat over drones van anderhalve meter groot die je al bijna niet meer ziet doordat ze heel hoog kunnen vliegen. Straks worden ze alleen maar kleiner en er kan alleen maar meer apparatuur aan gehangen worden. Dat betekent dat we straks drones hebben ter grootte van een vingernagel, die je niet eens meer ziet of hoort en die wel constant om je hoofd heen vliegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen