Nieuws13 jun '12 13:23

Meer zorg uit eigen zak onvermijdelijk

Auteur: Thijs Baas

Het eigen risico in de zorg gaat in de toekomst hoe dan ook omhoog. De zorgkosten stijgen zo hard, dat we straks een groter deel uit eigen zak moeten betalen.

Dat voorspelt minister Schippers van Volksgezondheid op BNR. "Uiteindelijk zul je erop moeten rekenen dat iereeen in de toekomst meer zal moeten betalen voor zichzelf, omdat die collectieve rekening niet meer op te brengen is. En dat kan zijn door eigen betalingen, maar het kan ook gaan omdat dingen uit het pakket gaan."

Schippers ziet verschillende mogelijkheden om mensen zelf voor een deel van de kosten te laten opdraaien. Ze is er niet voor om leeftijd een rol te laten spelen of nog meer onderscheid te maken op basis van inkomen. "De helft van de premie is al inkomensafhankelijk."

Rollator
In het Kunduz-akkoord is al vastgelegd dat de rollator uit het basispakket gaat. "Die heeft altijd in het pakket gezeten, terwijl wij het heel normaal vinden dat iemand zijn eigen fiets koopt. En dan worden mensen ouder en dan vinden we het opeens niet meer logisch dat ze hun eigen rollator kopen."

Artsen moeten eerder met ernstig zieke patiënten bespreken of doorbehandelen wel zin heeft, zei Schippers op BNR. Volgens haar komt die vraag nu te weinig aan de orde. Schippers wil geen leeftijdsgrens stellen voor bepaalde behandelingen, maar wel kritisch kijken naar wat de behandeling de patiënt nog oplevert.

Sollen met ouderen
"Als je kijkt wat wij nog sollen met oudere mensen, waarbij je eigenlijk moet zeggen: is dit een kwestie van een maand langer leven aan allerlei slangen en misselijk in het ziekenhuis, of wil je iets korter leven maar wel prettig nog met je familie en vrienden. Dus ik vind dat de kwaliteit van leven veel meer een issue moet zijn in de spreekkamer bij de arts."

Gerelateerde artikelen