Nieuws24 mrt '12 12:34Aangepast op 24 mrt '12 13:33

Van Zadelhoff: ongeschikte kantoren afbreken

Auteur: Karin Backx

In Nederland staat 7 miljoen vierkante meter van de kantoren leeg. Volgens vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff is hiervan 2 miljoen absoluut ongeschikt. "En dat moeten we gewoon afbreken."

Dat zegt de vastgoedman in BNR Generatie Einstein als reactie op de leegstandproblematiek van de kantoren in Nederland. 

Volgens Van Zadelhoff gaat het daarbij niet alleen over de kwaliteit van het gebouw, maar ook om de ligging. "Studenten of een hotel willen ook niet op een onmogelijke plek zitten."

Niet twintig jaar leeg
"Als er geen vraag is, zul je een keer moeten. Je kunt het niet voor twintig jaar leeg laten staan," stelt hij.

"Ik zie bij elke gemeente dat ze meewerken, die vinden het fantastisch dat mensen met creatieve oplossingen komen voor lege kantoren," vervolgt Van Zadelhoff. "Een aantal gebouwen zou je ook moeten ombouwen en aanpassen aan de eisen van deze tijd."

Niet mee bemoeien
Volgens hem moet de politiek zich hier vooral niet te veel mee bemoeien. "Het enige wat de politiek moet doen, is zorgen dat er minimaal meer bijkomt. Er moet zo weinig mogelijk gebouwd worden, wat in bestaande huisvesting terecht kan."

Volgens Van Zadelhoff houdt dat niet in dat we niet meer nieuw moeten bouwen. "Door de verandering van de tijd moet je ook nieuwe kantoren bouwen, met open vloeren en mogelijkheden voor nieuwe communicatiemiddelen."

Gat in de markt
Ruim veertig jaar geleden begon Cor van Zadelhoff met zijn bedrijf. Hij gelooft er in dat mensen die in een goede omgeving werken, beter presteren.

De meeste bedrijven zaten toen allemaal in hun eigen pand. Van Zadelhoff zag daar een gat in de markt. Hij wees de bedrijven op de mogelijkheid van huren. "Het ging als warme broodjes over de toonbank. We gingen naar bedrijven en zeiden: 'verkoop het aan pensioenfondsen en huur het terug."

Centen stoppen in core-business
"Dat is pas flexibel en zo kun ze hun centen stoppen in hun core-business. Mijn passie is om mensen op een leuke plek te laten werken en dan maken bedrijfshuisvestingskosten eigenlijk maar minimaal uit op het totale succes van het bedrijf."

Cor van Zadelhoff deelde zijn ervaringen in het programma BNR Generatie Einstein met de zusjes Isabelle (21) en en Sabine (19) Heijnen uit het Brabantse Steenbergen.

Zusjes in vastgoedbranche
Samen met hun jongste zusje Natalie (17) zijn ze in februari gestart met hun bedrijf in de vastgoedbranche. Met hun bedrijf Nova Plug & Play Office en Nova Self Storage verhuren ze flexibele opslagruimtes, kantoorruimtes en vergaderruimtes vanaf één maand, met een opzegtermijn van één maand.

"We geloven heel erg in flexibele contracten. Mensen willen tegenwoordig niet meer aan lange huurcontracten vastzitten. Vooral in deze tijden weet je niet wat je te wachten staat. We richten ons met name op starters en zzp'ers," vertelt Sabine Heijnen.

Gewoon gaan doen
Het vastgoed zit de zogenoemde Nova-zusjes in het bloed. Hun ouders zitten er ook in. "We vonden het leuk om iets te gaan doen in onroerend goed," legt Sabine de achterliggende motivatie uit. "En we hebben het ook van thuis uit meegekregen. Van het één kwam het andere en toen zijn we het gewoon gaan doen," vertelt Sabine.

De vader van de zusjes, die het bedrijf nog combineren met een studie recht en communcatie, had een aantal kantoor- en opslagruimtes leeg staan. Voor permanente verhuur is momenteel weinig vraag, maar de zusjes bedachten een nieuw concept: maatwerk en flexibele verhuur.

Een mooie A-locatie

De kantoren van de zusjes liggen langs de A4. "Als de afslag hier straks af is, ligt het precies tussen Rotterdam en Antwerpen. Een mooie A-locatie," aldus Sabine.

"Het lijkt mij dat het snel verveelt, alleen een paar kantoren in Steenbergen," reageert Cor van Zadelhoff op het verhaal van de zusjes Heijnen. Als hij de dames mag adviseren zou hij "er één voor pa laten verhuren, en één voor ma."

Eerst leren
"Maar ik heb de filosofie dat je eerst een paar jaar bij een ander moet leren en dan pas voor je zelf beginnen." De zusjes Heijnen zijn het hier niet helemaal mee eens. "Leren kun je ook als je voor jezelf begint. Dan kun je ook fouten maken en daar weer van leren."

Het eerste pand dat Van Zadelhoff verhuurde was een magazijnspand van de V&D in Alphen aan den Rijn. Van Zadelhoff: "Ik vergeet nooit dat ik op een zaterdagmiddag vlak voor kerst, in de sneeuw, belde met de manager van V&D. Ik vertelde dat ik toevallig in de buurt was en het contract wel even wilde laten ondertekenen. Eigenlijk was ik helemaal niet in de buurt, maar ik had wel een ondertekend contract," besluit Van Zadelhoff.

Luister elke zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen