Nieuws26 sep '13 17:08Aangepast op 26 sep '13 17:30

Bedrijf kan mismatch arbeidsmarkt zelf tegengaan

Auteur: BNR Webredactie

Te weinig goed gekwalificeerd personeel: het staat op nummer 12 in de top 15 van de grootste knelpunten voor ondernemers.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van BNR. BNR gaat ook op zoek naar hoe het beter kan: je personeel zelf opleiden bijvoorbeeld.

Schepenbouwer Damen Shipyards heeft een eigen leerschool voor mensen die na afloop van hun vmbo-opleiding in dienst komen. HR-directeur Arold de Vries: "Wij hebben heel goede opleiders bij ons werken, die echt weten hoe je iets maakt en bouwt. We nemen niet al te veel leerlingen aan, maar degenen die we aannemen, krijgen een heel goede, vakgerichte opleiding."

Ondanks de werkloosheid in Nederland haalt Damen ook wel personeel uit het buitenland. "Als we ze in Nederland kunnen vinden, nemen we ze graag aan. We bouwen natuurlijk ook in het buitenland."

Het is niet zo dat mensen die bij Damen zijn opgeleid, verplicht voor een bepaalde periode voor Damen moeten blijven werken, zegt De Vries. "Als iemand ergens anders de baan van zijn leven krijgt, wensen we hem veel geluk. Maar de meeste mensen blijven wel bij ons."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen