Ondernemersknelpunt 14: Rechten van werknemers
Veel bedrijven willen groeien, maar zitten vast aan oude wet- en regelgeving. En dat betekent volgens veel ondernemers dat er te veel nadruk ligt op de rechten van werknemers.
Maar het kan ook anders. Bij zorgintermediair Astare wordt alleen gewerkt met flexibele contracten. Verslaggever Ronald Olsthoorn sprak met eigenaar Pepijn van der Weide, die met zijn bedrijf als het ware uit zijn flexibele jasje is gegroeid. "Wij werken met flexibele professionals en die laten we na een jaar ook graag weer los. We hebben daar niet zo mee te maken, omdat we eigenlijk alleen maar met flexibele contracten werken."
Astare werkt met jonge mensen die net klaar zijn met hun studie psychologie. "We willen ze aan werk helpen. We willen een hub zijn waar ze deskundigheidsbevordering en begeleiding kunnen krijgen en na een jaar moeten ze ook weer doorstromen. Vaak neemt een zorginstelling ze dan gewoon in vaste dienst. Wat wij echt stimuleren is dat mensen ook echt ergens anders in dienst gaan. Soms is dat ook al na drie weken."
Meer dialoog
Steven Bakker, CEO van de BAS Group, herkent het knelpunt, en denkt dat de oplossing zit in meer dialoog. En wel over de waarde die de medewerker kan toevoegen. "Het bestaansrecht van de mens is waarde toevoegen. Ook kun je knelpunten van de ondernemer oplossen door de dialoog aan te gaan over wat 'ie leuk vindt en waar de passie ligt. In de wet hebben we ons versrtikt in wetten en regelgeving. De vraag welke waarde je toevoegt mag bijna niet besproken worden."
"Daar kunnen we best wat hulp bij gebruiken, anders hebben we een maatschappij die steeds asocialer wordt en mensen met banen die daar helemaal geen trek in hebben terwijl mensen die die baan wel willen thuis zitten. Het gaat heel snel pover regels: wat mag er wel en wat mag er niet, maar de kern zit volgens mij in dialoog voeren over het toevoegen van waarde."