Europa is best belangrijk, maar voor ondernemers af en toe ook best hinderlijk. Ze stoten hun neus aan te veel bureaucratie uit Brussel, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van BNR Nieuwsradio. Europese aanbestedingen bijvoorbeeld: gek worden architecten ervan. Maar er is een oplossing volgens de Architecten-bond: iets minder braaf met de regeltjes omgaan.
Architect Joost Ector vreest dat hij geen kans had gemaakt bij een tender als Filmmuseum Eye in Amsterdam. "De vraag was specifiek naar een sterrenarchitekt, een gebouw met Sydney-allure moest daar verrijzen. Ons bureau haalt de laatste tien jaar zo'n 80 procent van het werk uit Europese aanbestedingen."
Over de verplichte Europese aanbestedingen heeft Ector ambivalente gevoelens. "Ik kan de doelstellingen van het Europees aanbesteden - het zorgen dat je op een zorgvuldige en transparante manier je overheidsgeld besteedt - helemaal onderschrijven. Maar waar ik vaak heel moe van word is de vorm die het in de praktijk aanneemt: bureaucratische eccessen, verzanding in papierwerk, vormvoorschriften: daar wordt het ons wel eens zwaar te moede."
Eurobraafheid
Volgens Fred Schoorl van de Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten zijn veel klachten terecht. "Het punt dat wij willen maken is dat de manier waarop je met de regels omgaat bepalend is voor de praktijk. Wij lijden aan eurobraafheid: de manier waarop wij de Europese regels interpreteren is zodanig dat we het beste jongetje van de klas zijn. Het gaat om het goed toepassen, ook van de aanbestedingscultuur."
En dat kan op basis van een aantal afspraken zoals die zijn vastgelegd in het manifest 'Beter Aanbesteden'. Gemeenten kunnen al veel beter en sneller aanbesteden dan ze denken, zonder onnodig risico te lopen. Je ziet nog wel eens dat architekten vanuit een soort wanhoop inschrijven op een aanbesteding, en dat je 150 aanbestedingen krijgt op een school van 3 miljoen."
Best belangrijk
Algemeen directeur Machiel van der Kuijl van verladersorganisatie EVO hamert juist op het belang van Europa. "Europa, best belangrijk, herken ik zeker, voor mijn achterban. Europa kan ons minder regels opleveren en dat betekent dat de kosten voor zakendoen naar beneden kunnen, en dat is goed voor de BV Nederland. Harmonistatie op Europees niveau; het level playing field."
Toch kent Van der Kuijl ook voorbeelden van minder geslaagde Europese regeldruk. "Nederland is de grootste exporteur van afvalstoffen, dus daar verdienen we geld aan. Met het transport van die afvalstoffen is net zo veel geld gemoeid als met de administratieve procedures en dat gaat om vele tientallen miljoenen euro's per jaar. Dat geld kunnen we besparen als er één loket in Europa is waar bedrijven zich kunnen melden voor hun vergunningen."