Nieuws20 mei '13 14:51

Geschiedenis 'Down Under' staat op z'n kop

Auteur: Pieter van den Akker

Er is een kans dat de geschiedenis van Australië ingrijpend moet worden herschreven. Dat zou het gevolg zijn van de vondst van vijf koperen muntjes en een 70 jaar oude landkaart.

Volgens de Australische krant The Age zou de vondst wel eens aanleiding kunnen zijn om de geschiedenis van het continent flink aan te passen. De duizend jaar oude koperen muntjes werden gevonden in de deelstaat Northern Territory.

Omdat ze zo oud zijn, ligt de mogelijkheid open dat zeevarende lieden het Australische continent honderden jaren eerder ontdekten dan tot nu toe werd aangenomen.Tot op heden staat in de geschiedenisboeken dat het gebied voor het eerst in 1606 werd bezocht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon.

Landkaart
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Australische soldaat Maurie Isenberg de muntjes vlak bij zijn radarpost op een van de eilanden aan de noordkust. Op een landkaart gaf hij met een X de vindplaats aan. Pas in 1979 bracht hij zijn vondst naar een museum, dat de muntjes onderzocht.

Aangenomen wordt nu dat de muntjes, die tussen 900 en 1300 gemaakt moeten zijn, afkomstig zijn van het voormalige Afrikaanse sultanaat Kilwa, een eiland vlak bij Tanzania. Daar lag ooit een bloeiende havenstad, met handelsroutes naar India.

Gerelateerde artikelen