Nieuws14 jun '13 13:46Aangepast op 14 jun '13 18:34

Opnieuw uitstel keuze schaatstempel

Auteur: Thijs Baas

Schaatsbond KNSB krijgt een kort geding aan zijn broek van het consortium rond het Icedôme in Almere.

Dat verklaarde een woordvoerster van BAM, een van de bedrijven binnen het consortium, vrijdagmiddag tegenover het ANP. Volgens de bedrijven moet er snel een uitspraak komen over de definitieve locatie van de nieuwe nationale trainings- en wedstrijdaccommodatie. "Vooraf zijn spelregels afgesloten en wij zeggen nu eigenlijk dat de scheeidsrechter een oordeel moet vellen", zegt een woordvoerster. Onbekend is nog wanneer het kort geding zal dienen.

Echt nodig
Volgens NOC*NSF en de KNSB is een financieel onderzoek echt nodig. Maar KNSB-voorstiiter Doekle Terpstra kan niets anders doen dan het kort geding afwachten, zegt hij tegen BNR. "Het is vrij aan ieder in Nederland om procedures te starten, en als Icedôme vanuit Almere dat initiatief wil starten, is dat aan hen. Wij hebben als KNSB en NOC*NSF de afgelopen weken heel veel inspanningen gedaan om partijen samen in het proces te krijgen over het financiële onderzoek dat plaats moet gaan vinden. Dat is niet gelukt en daar ben ik teleurgesteld over."

Het besluit over de locatie van een nieuwe Topsport Trainingsaccommodatie wordt uitgesteld tot 8 september, werd vandaag bekend. Overeenstemming over procesafspraken met de drie gegadigde partijen bleek niet haalbaar. Sportbonden NOC* NSF en de KNSB willen koste wat kost voorkomen dat het gekozen nationale schaatswalhalla met een exploitatietekort te kampen krijgt of, erger, er uiteindelijk helemaal niet komt.

"Wij betreuren het zeer dat er geen gezamenlijke afspraken zijn gemaakt. Dat het onderzoek naar de financiële solidariteit van de drie plannen moeten komen, staat voor ons als een paal oven water", stellen KNSB-voorzitter Doekle Terpstra en NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis in hun verklaring.

Keuzeproces
De sportbonden zetten het keuzeproces voort zonder de drie betrokken projecten - Icedôme in Almere, Thialf in Heerenveen en TranSportium in Zoetermeer. Geprobeerd werd om de drie kandidaten tijdens een overleg weer op één lijn te krijgen. Dat dat er niet in bleek te zitten betreuren Bolhuis en Terpstra. "Als de plannen zo goed zijn, dan moet je ook bereidheid tonen om de haalbaarheid te toetsen. Het lijkt ons dat geen van de partijen iets te verbergen heeft."

Het keuzeproces wordt voortgezet door de KNSB en NOC*NSF zonder de drie betrokken projecten. De bonden wijzen erop dat wel degelijk tegemoet is gekomen aan een aantal bezwaren van de kandidaten. Zo werd Ernst & Young, tevens accountant van de provincie Friesland, terzijde geschoven ten faveure van een ander bureau en wordt dus de financiële onderzoeksperiode verlengd tot 8 september. Terpstra: "We willen elk greintje van belangenverstrengeling tegengaan en dus zullen we een andere accountant zoeken."

Ultimatum
De voorbereidingen van het Icedôme zijn al in volle gang. Bij een eerder ultimatum van het consortium bood een goed gesprek nog een oplossing, maar nu komt het dus alsnog tot een kort geding. ultimatum. In eerste instantie gaf een adviescommissie van de KNSB en NOC*NSF het Icedôme in Almere met grote voorsprong de voorkeur boven de andere twee kandidaten.

Bij de KNSB was vrijdagmiddag nog niets bekend over een op handen zijnd kort geding. Ook Folkert Buiter, initiatiefnemer van Icedôme in Almere, was niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Almere liet in een reactie weten het jammer te vinden dat het besluit opnieuw wordt uitgesteld, maar op het kort geding ging de gemeente niet in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen