Nieuws6 mei '13 19:07Aangepast op 8 mei '13 13:00

Nog maar een pak melkpoeder per klant

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse zuivelproducenten zijn zelf verantwoordelijk voor de schaarste aan babymelkpoeder. Grote multinationals leveren liever aan snelgroeiende markten als China, India en Indonesië, en vergeten hun thuismarkt.

Dat zegt retailexpert Paul Moers. Dat Chinezen die hier melkpoeder opkopen om naar China te versturen, verantwoordelijk zijn voor de lege schappen in Nederland noemt Moers een 'kletskoekverhaal'.

Meer te verdienen
Volgens hem valt er voor fabrikanten als Nestlé en Unilever gewoonweg meer te verdienen door veel melkpoeder te leveren aan landen in Azië. Er worden daar veel meer kinderen geboren dan in Europa. Sinds het melamineschandaal in 2008 zijn consumenten daar bovendien bereid meer te betalen voor Europees melkpoeder, aldus Moers.

Schaarsteproblemen
De deskundige verwacht dat vergelijkbare schaarsteproblemen zich in de toekomst ook bij andere producten gaan voordoen. “Multinationals zijn veel te veel bezig met winstbejag. Het kan toch niet zo zijn dat in Nederland, het land waar de melkpoeder gemaakt wordt, niet voldoende van dit product te verkrijgen is. Zakendoen moet ook gebaseerd zijn op ethiek en moraliteit'', aldus Moers.
 
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) noemt de suggestie van Moers volstrekte onzin. “De productie van babymelkpoeder voor de Nederlandse markt is de laatste maanden juist met tientallen procenten gestegen'', zegt directeur Philip den Ouden van de producentenkoepel.

Volgens directeur Philip den Ouden van de FNLI willen supermarkten en producenten van babymelkpoeder samen met de overheid bekijken hoe de handel van babymelkpoeder vanuit Nederland naar China te bemoeilijken is. De enorme hoeveelheden babymelkpoeder die naar China verdwijnen, zijn er de oorzaak van dat in de schappen in Nederland soms niks meer is te vinden. Ook de Chinese ambassade zal bij het overleg worden betrokken.

Dit zei Den Ouden maandag na spoedoverleg met supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel over de kwestie.

Melamine-schandaal
Friso en Nestlé hebben hun productie al met tientallen procenten opgevoerd, maar het probleem blijft onverminderd bestaan. In China is sinds het melamine-schandaal in 2008 nog maar weinig vertrouwen in de melkpoeder die in eigen land wordt geproduceerd. Veel westerse landen, waaronder Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland, hebben nu last van een enorme hamsterwoede bij de Chinezen.

Voldoende verkrijgbaar
In Nederland is babymelkpoeder ‘in de breedte nog wel voldoende verkrijgbaar', onder meer via de huismerken. Maar de keuzevrijheid is beperkt, zegt Den Ouden. “De fabrikanten proberen het maximum te leveren en de beperkingen die supermarkten aan hun klanten opleggen hebben de limiet bereikt.''

Ondanks deze maatregelen is het probleem niet opgelost. De producenten en supermarkten willen zich daarom richten op maatregelen die de handel van babymelkpoeder naar China aan banden legt. De koepelorganisaties wijzen er in dit verband op dat de import van deze producten in China illegaal is, omdat ze niet aan de juiste etikettering voldoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen