Nieuws14 jun '12 08:20Aangepast op 14 jun '12 19:26

Fluitend rijk worden

Auteur: Pieter van den Akker

De tijd dat topscheidsrechters na afloop van een wedstrijd werden beloond met twee consumptiebonnen is voorbij. Ook de Collina's van deze wereld krijgen inmiddels een goed loon, al is het nog altijd een fooi vergeleken met de voetballers zelf.

Ze zijn de slechtst betaalde professionals in de voetbalsport. Maar medelijden hoeft u financieel niet meer met de scheidsrechters te hebben.

Een gemiddelde scheidsrechter uit de Eredivisie, die tegenwoordig bij de KNVB onder contract staat, verdient al gauw 50.000 tot 70.000 euro per jaar, vertelt BNR-redacteur John van Schagen. De verdiensten bij wedstrijden zijn meestal verschillend, zegt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende. "Een moeilijke wedstrijd levert een paar honderd euro meer op dan een doorsneewedstrijd."

Bordje omhoog
BNR's John van Schagen: "Kijken we nu over de grenzen, dan geldt: hoe beter de competitie, hoe hoger de verdiensten. Neem bijvoorbeeld de leidsmannen uit de Bundesliga. Die krijgen per wedstrijd toch al gauw zo'n 3800 euro uitgekeerd. De lijnrechters ontvangen 2000 euro en de vierde man komt met 1000 euro thuis. Best een aardig bedrag voor als je af en toe eens een bordje omhoog moet houden."

UEFA-policy
In de Champions League doet de leidsman het voor 5000 euro per wedstrijd. "En tijdens het EK? Dat wordt door iedereen angstvallig geheim gehouden: UEFA-policy." Mario van der Ende over de scheidsrechters op het EK: "Ze mogen zelf al niets zeggen, die jongens. Er is ook geen reactie vanuit de UEFA naar buiten toe."

Mario van der Ende weet één ding zeker: "Er is geen enkele scheidsrechter die in een jaar verdient wat Sneijder in een week verdient."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage van BNR's John van Schagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen