Nieuws8 mrt '13 08:43Aangepast op 8 mrt '13 15:34

FNV Bouw wil vroegpensioen voor bouwvakkers

Auteur: Sjors Rodenburg

Om te voorkomen dat Nederland over een paar jaar een tekort aan goede bouwvakkers heeft, wil vakbond FNV Bouw een vroegpensioen invoeren. Bouwvakkers zouden dan al met 60 of 62 jaar met hun werk kunnen stoppen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor jongeren om in te stromen.

Dat heeft de vakbond vandaag bekendgemaakt. “Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wilde graag dat wij met creatieve oplossingen kwamen”, legt een woordvoerder uit. “Dit is één van onze ideeën.”

Asscher laat weten in het algemeen geen voorstander te zijn van vut-regelingen. “We betalen nu de prijs nog van het afschaffen van de vorige vut-regeling." Op het voorstel van de vakbond wilde hij niet ingaan. “Ik wacht af wat er echt op de overlegtafel komt en dan bespreken we dat daar.”

Hoge werkloosheid
Vanwege de hoge werkloosheid in de bouw kiezen steeds minder jongeren ervoor om bouwvakker te worden. Ouderen werken juist langer door, doordat er geen goede vut-regelingen meer zijn.

De vakbond wil graag met de overheid en werkgevers praten of het mogelijk is om zo'n vroegpensioenregeling te financieren. “Veel bouwvakkers hebben het tegen de 60 al aardig in hun rug”, zegt de woordvoerder. “En nu het zo slecht gaat in de bouw is er grote kans dat zij komende tijd toch hun baan verliezen.”

Jongeren beleleiden
Hij wijst erop dat de oudere bouwvakkers na hun uittreding nog wel bij de bouw betrokken kunnen blijven, bijvoorbeeld als mentor om jongeren te begeleiden. FNV Bouw is een van de achttien bonden die zijn aangesloten bij vakcentrale FNV. De bond telt 118.000 leden en is na FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV de derde bond qua ledenaantal.

Werkgeversvereniging Bouwend Nederland noemt het voorstel een ‘verkeerde beweging in een tijd waarin we juist langer gaan werken’. De bouworganisatie vindt het opvallend dat de werkgevers het plan moeten betalen, terwijl grote bouwbedrijven als BAM en Ballast Nedam juist verlies lijden.

Nieuwe cao
Bouwend Nederland ziet liever een nieuwe cao, die het mogelijk maakt om bouwvakkers flexibeler in te kunnen zetten. Bouwvakkers zouden dan op sommige dagen langer moeten kunnen werken en op andere juist korter.

Als de crisis over is, zijn er weer veel mensen nodig, benadrukken de werkgevers. Volgens het economisch bureau van ING zijn de vooruitzichten voor de bouw dit jaar nog steeds somber. De economen verwachten dat de bouwproductie pas volgend jaar licht toe zal nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen