Nieuws12 nov '13 03:04Aangepast op 12 nov '13 08:13

Amerikaans marineschip naar Filipijnen

Auteur: ANP Nieuws

Schoon drinkwater is de eerste prioriteit voor de hulpverleners die langzaam maar zeker de afgelegen gebieden op de Filipijnen bereiken. Dat zegt Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington vertrekt naar de Filipijnen om hulp te verlenen na de tyfoon Haiyan. Het schip komt over twee of drie dagen aan voor de Filipijnse kust. De George Washington heeft 5000 militairen en meer dan 80 vliegtuigen aan boord en lag voor de kust van Hongkong.

Langzaam maar zeker bereiken de hulpverleners de afgelegen gebieden in de Filipijnen die werden getroffen door de typhoon. De machine van hulpverlening aan de Filipijnen komt op stoom, een paar dagen na typhoon Haiyan.

Vaccinaties
"Er komen steeds meer verhalen uit het veld", meldt Stoffels. "Redelijk trieste verhalen, bijvoorbeeld van mensen die naar een school vluchtten en verdronken omdat het water zo hoog kwam, lijken die overal liggen en niet worden opgeruimd omdat er te weinig mensen zijn. In ziekenhuizen zijn de artsen en verpleegkundigen aan het einde van hun Latijn en ze hebben te weinig vaccinaties. Er komt nog bovenop dat ook water en voedsel veel te weinig voorhanden zijn."

Vooral het tekort aan schoon drinkwater dreigt de komende dagen echt nijpend te worden, zegt Stoffels. "Het risico op diarree en cholera is groot. We moeten beginnen met het zoveel mogelijk opruimen van de lijken, om de uitbraak van ziekten te voorkomen. Het breidt zich als een olievlek over het land uit; er gaan steeds meer luchthavens open. Dat zijn op zich goede ontwikkelingen, maar tegelijkertijd zijn hele delen van het land nog onbereikbaar omdat wegen vol liggen met auto's, hout en lijken."

Goederen
De hulporganisaties verdelen de taken, zoals gebruikelijk bij dergelijke rampen. Zo is in ieder geval verzekerd dat overal genoeg komt van de juiste goederen. "Maar wat heel duidelijk is, is dat we van alles veel te weinig hebben. Er is gigantisch veel nodig; er zijn miljoenen mensen die heel dringend, heel snel hulp nodig hebben."

Ook de Britten sturen een marineschip naar de Filipijnen voor hulp. Op de HMS Daring kan zeewater worden omgezet in drinkwater. Op het schip, dat momenteel voor Singapore ligt, zijn 200 militairen gestationeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen