Nieuws1 jul '13 14:39Aangepast op 1 jul '13 18:53

Vier Egyptische minister stappen op

Auteur: Fleur de Bruijn

De Egyptische strijdkrachten hebben maandag laten weten dat ze niet van plan zijn zich met de politiek of met de regering te bemoeien, maar ze doen dat wel. Ze eisen namelijk dat de politici binnen 48 uur met een plan komen dat het land uit de problemen helpt.

De bevelhebber Abdel Fattahal-Sissi zei maandag in een verklaring dat de politici 48 uur krijgen om aan de wensen van het volk te voldoen en met een plan komen om het land vooruit te helpen.

Al-Sissi stelde 24 juni ook al een ultimatum. Toen zei hij dreigend dat de strijdende partijen in het land voor de maand juli tot een vergelijk moesten komen.

---------------------------------------------------------------------
Lees ook: Hammelburg duidt de situatie in Egypte

---------------------------------------------------------------------

De militaire raad had maandagmiddag zitting zonder de president. “De positie van het leger is heel belangrijk, het leger zei eerder dat het de wil van het volk zal respecteren. Gisteren zagen we dat de groep tegenstanders veel groter is.”

Na de boodschap van het leger, werd de menigte op het Tahrirplein uitzinnig. “Mensen zijn heel blij dat het einde van de Moslimbroederschap in zicht is.”

Ontslag ministers
Woensdagmiddag hebben de Egyptische ministers van Toerisme, Milieu, Communicatie en Juridische en Parlementaire Zaken hun ontslag aangeboden aan minister-president Hisham Qandil.  Netjes: “Het ontslag geeft aan dat mensen rondom Mursi ook geen vertrouwen meer in hem hebben.” Volgens haar gaan er geruchten dat ook andere regeringsleden hun ontslag willen aanbieden. “De dagen van Mursi zijn geteld.”

Ultimatum
Het bericht kwam nadat de Egyptische oppositiebeweging de regering een ultimatum oplegde. De beweging die het nationale protest van zondag tegen president Mohammed Mursi leidde, heeft Mursi tot dinsdagmiddag 17.00 uur gegeven om op te stappen.

Als de president niet vertrekt en geen nieuwe verkiezingen uitschrijft, roept de protestbeweging op tot een algehele staking en burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat bracht Tamarod (Rebellie) maandag in een verklaring naar buiten. Tamarod heeft naar eigen zeggen 22 miljoen handtekeningen verzameld van mensen die willen dat Mursi aftreedt.

Betogingen
De betogingen zondag in Egypte waren de grootste sinds de revolutie van 2011, die president Hosni Mubarak ten val bracht en waarbij alleen maandag al negen mensen om het leven kwamen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen