Nieuws25 jul '13 17:53

Klimaatonderzoek met theezakjes

Auteur: BNR Webredactie

Voor klimaatonderzoek zou een theezakje wel eens van grotere waarde kunnen zijn dan een ingewikkeld laboratorium. Maar dan moet je het wel begraven in je tuin.

Ecoloog Bas Dingemans van de Universiteit Utrecht legt uit.

Wat kunnen we aflezen uit een begraven theezakje?
"Daarmee kunnen we afbraaksnelheden berekenen. Als planten sterven, komen ze in de bodem terecht. Dat plantenmateriaal wordt afgebroken door bacteriën en schimmels. Daarbij komt er CO2 uit de bodem. Die hoeveelheid 'afbraak' is belangrijk om te weten hoeveel CO2 er in de atmosfeer terechtkomt. Dat is een broeikasgas en afhankelijk van de hoeveelheid ervan kan het een klimaatverandering tweegbrengen."

Wat moet je doen als je meedoet aan het onderzoeken zelf ook een beetje klimaatonderzoeker bent?
"Allereerst moet je even naar de website om te kijken hoe het precies moet. Je koopt een doosje groene thee en rooibosthee in die piramidezakjes. Je stopt één zakje groene thee en één zakje rooibosthee in de bodem. Het liefst niet in je tuin. Dan wacht je drie maanden, graaf je ze weer uit en je weegt ze. Met die gewichten kunnen wij bepalen wat de afbraaksnelheid is van die bodem."

Wie doen er zoal mee?
"We zijn nog bezig met een grote groep wetenschappers. We hebben het ingezet in meer dan twintig landen over de hele wereld. Er zijn gewoon niet genoeg wetenschappers om dit allemaal wereldwijd te bepalen. Dus we hebben de theedrinkers ook nodig."

Waarom moet je je theezakje niet in de tuin stoppen?
"In de tuin staan vaak planten die er niet thuishoren. En tuinen worden vaak behoorlijk bemest, dus dat kan rare resultaten geven. Dus liefst buiten de tuin of in een bos waar je graag wandelt of iets in die geest. Voor de stadsbewoners kan het in de gemeentetuin, net buiten de stad of zelfs in een akker."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen