Nieuws4 nov '13 16:26

Aanklacht tegen VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers uitgebreid

Auteur: Harmen Simon Teunis

De aanklacht tegen VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is uitgebreid: hij wordt nu ook vervolgd voor de periode 2004 tot 2009. Hij zou eerst alleen vervolgd worden voor de periode 2005 tot 2009.

De zaak Hooijmaijers is een van de grootste corruptiezaken in Nederland. De VVD-gedeputeerde wordt verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

"In de feiten een tot en met vijf wordt hem verweten dat ze betalingen hebben ontvangen, diensten hebben ontvangen en beloften hebben ontvangen. De betalingen tot een bedrag van ruim 300.000 euro. Het zou gaan om betalingen van tientallen bedrijven. Dit is ten laste gelegd als passieve omkoping. Bij alle feiten is als strafverzwarende omstandigheid meegenomen dat meneer gedeputeerde was”, zei de officier van justitie maandagochtend.

Periode met een jaar opgerekt
Verslaggever Harmen van der Veen legt uit waarom de aanklacht tegen Hooijmaijers is uitgebreid. "De periode waarover hij verdacht gedrag zou vertonen is een jaar opgerekt. Om het behapbaar te houden had het OM alleen maar de periode uitgekozen dat hij gedeputeerde was. Dat was van 2005 tot 2009. Maar nu blijkt dat veel betalingen die hij kreeg voor advieswerk dat hij het jaar daarvoor had gedaan in 2004 als Statenlid - wat op zich ook wel mocht omdat hij toen nog adviesfuncties had – later kwamen in de periode dat hij gedeputeerde was. Ze willen die hap gewoon meenemen."

Zo ziet het OM dat er activiteit is op de rekening van Hooijmaijers in de periode als gedeputeerde. Maar Hooijmaijers zegt dat dit geld betreft wat hij verdiende voordat hij gedeputeerde was. "Daarop zou hij dus niet gepakt kunnen worden, beredeneert hij. Daarom breiden ze de aanklacht uit."

Harde en gemene uitspraken
Hooijmaijers kwam maandag in de rechtszaak met spitsvondige, harde en gemene uitspraken, zegt Van der Veen. "Soms zelfs agressief. Op een bepaald moment zegt hij tegen de rechter over het OM: 'Als dit een politieke arena zou zijn geweest, dan had ik u alle hoeken van de kamer laten zien en zouden we heel snel klaar zijn'. Het werd nog net niet fysiek."

"Maar duidelijk is dat hij aan het vechten is en het gevoel heeft dat hem onrecht wordt aangedaan. Hij vindt het OM, en veel functionarissen daar ook, onbenullen. Op die manier bijt hij behoorlijk van zich af", zegt Van der Veen.

Iemand die deuren opent en deals sluit
Hooijmaijers zegt ter verdediging dat hij, toen hij gedeputeerde was, advies gaf en dat mensen hem daar soms voor wilden betalen. "Maar hij ontkent dat hij corrupt is en dat hij zijn positie heeft gebruikt en dat hij heeft gewheeled en gedeald omdat hij politicus is. Hij zei: 'Ik ben nu eenmaal iemand die deuren opent en deals sluit en wil mensen gelukkig maken. Soms tegen hun zin in. Ik weet dat ik anders ben, maar corrupt ben ik niet. Zo’n stomkop ben ik niet'."

De officier van justitie moet met feiten komen, maar die liggen nog niet op tafel, zegt Van der Veen. "Er is veel papierwerk over en weer gegaan. De hardste bewijzen zijn tot nu toe dus stukken papier. Maar een echte link tussen de politicus Hooijmaijers en het omkopen dan wel witwassen is er nog niet. Het is dag één maar het ligt nog niet keihard op tafel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen