Nieuws19 jan '12 14:11

Meer Britse troepen naar Falklands

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Britse premier Cameron wil op zeer korte termijn meer militairen naar de Falkland-eilanden bij Argentinië sturen.

Dat hebben bronnen bij Defensie laten weten, meldt The Times donderdag. De oplopende spanning met Argentinië over de soevereiniteit over de eilandengroep zou de belangrijkste oorzaak zijn. Prins William, de oudste zoon van kroonprins Charles, zou ook deel uitmaken van de extra troepen die in februari en maart naar de eilandengroep worden gestuurd. Hij is copiloot voor reddingsoperaties van de Britse luchtmacht.

Spaanse koloniale rijk
Argentinië vindt dat het recht heeft op het bezit van de Falklands, omdat die dichtbij het Zuid-Amerikaanse land liggen en omdat het land de eilanden zou hebben geërfd van het Spaanse koloniale rijk.

In een toespraak beschuldigde Cameron Argentinië woensdag van kolonialisme. Hij zei dat de inwoners van de Falklands Brits willen blijven, maar dat Argentinië dat niet wil accepteren. "De soevereiniteit over de eilanden ligt voor Argentinië niet voor het oprapen", waarschuwde Cameron. In een reactie noemde de Argentijnse regering de verklaring van Cameron "zeer beledigend".

30 jaar geleden
In het voorjaar is het 30 jaar geleden dat Argentijnse militairen de eilandengroep binnenvielen. In de oorlog die daarop volgde, sneuvelden 650 Argentijnse en 250 Britse militairen. De oorlog eindigde op 14 juni 1982 met een Argentijnse nederlaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen