Nieuws10 feb '12 18:47

410 getuigen tegen Mladic

Auteur: Pieter van den Akker

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal wil zijn aanklacht tegen Ratko Mladic bewijzen met behulp van 410 getuigen.

Dit blijkt uit een nota die de Belg vrijdag heeft ingediend bij de rechters in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider. 158 van de getuigen van de aanklagers moeten hun verhaal mondeling komen vertellen in de rechtszaal in Den Haag. Voor de rest wil Brammertz het doen met schriftelijke verklaringen.

Mladic is aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica; het proces is nog in de voorbereidende fase.

Marathonproces
Rechtszaken bij internationale hoven hebben de neiging uit te monden in marathonprocessen, mede door de grote aantallen getuigen die de partijen willen oproepen. Ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië overleed in 2006 tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces voor het tribunaal voordat de rechters uitspraak konden doen.

Ruimte voor slachtoffers
Brammertz zei eerder al de processen niet in te willen korten, dit ondanks de verwachting dat de processen jaren gaan duren. "Je zou van de vijfduizend zaken de ernstigste tien kunnen uitzoeken en op grond daarvan een veroordeling verkrijgen. Maar we moeten ook ruimte geven aan de slachtoffers. In de procedures tegen Karadzic en Mladic spreken we over etnische zuiveringen in tientallen dorpen. De getuigen moeten de gelegenheid krijgen hun verhaal te vertellen."

Gerelateerde artikelen