Nieuws19 nov '13 12:30Aangepast op 19 nov '13 13:41

NSA kreeg telefoongegevens van Noren zelf

Auteur: ANP Nieuws

Niet de Amerikaanse geheime dienst NSA maar de Noorse inlichtingendienst zelf heeft in december en januari meer dan 30 miljoen telefoontjes in het Scandinavische land onderschept. Dat hebben de Noren bekendgemaakt in reactie op berichtgeving in de Noorse krant Dagbladet.

Het medium schreef dinsdag op basis van documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden dat de Verenigde Staten het Noorse telefoonverkeer op grote schaal in de gaten hadden gehouden.

Onder anderen Glenn Greenwald schreef aan het artikel mee. Hij bracht als journalist van The Guardian het spionageschandaal internationaal onder de aandacht. De Noorse inlichtingendienst stelt evenwel dat zij zelf verantwoordelijk is voor de spionagepraktijken en de gegevens vervolgens slechts doorspeelde aan de Amerikanen.

"Wij hebben deze gegevens verzameld ter ondersteuning van Noorse militaire operaties in buitenlandse conflictgebieden en de wereldwijde strijd tegen terrorisme'', verklaarde Kjell Grandhagen, het hoofd van de inlichtingendienst, op een persconferentie.

Daarvoor had de Noorse premier Erna Solberg al gereageerd op de beschuldigingen aan het adres van de NSA. "Vrienden spioneren niet bij elkaar. Het is geoorloofd inlichtingen te vergaren, mits gericht en op basis van verdenkingen'', zo veroordeelde zij de vermeende Amerikaanse praktijken.

Er zouden afgelopen winter in totaal 33,2 miljoen gesprekken op 5,1 miljoen inwoners zijn onderschept. Er werd onder meer vastgelegd wie de gesprekken voerden, waar zij zich op dat moment bevonden en hoe lang zij met elkaar spraken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen