Nieuws9 aug '12 20:39Aangepast op 9 aug '12 21:25

'De huidige bankcultuur is verkeerd'

Auteur: Melvin Captein

In een nu al vijf jaar aanhoudende crisis is de kritiek op banken nooit echt gaan liggen. Hebben ze er van geleerd of gaan er nog steeds structureel zaken fout?

BNR's Petra Grijzen sprak erover met Dolf van den Brink, hoogleraar Financial Institutions aan de UvA en oud ABN Amro-bankier. Volgens hem wordt in de huidige bankcultuur, die gedreven wordt door bonussen, te risicovol gedacht. "In de jaren 90 zijn banken erg actief geworden in een spelletje wat daarvoor nog maar mondjesmaat werd gespeeld, namelijk investment banking. Daardoor is er een andere mentaliteit ontstaan, waarbij risico's worden opgezocht in plaats van vermeden. Er kwam ruimte voor cowboys. Iedereen zag dat gebeuren en greep niet in."

Verkeerde cultuur
Hoewel we de crisis langzaam achter ons lijken te laten vallen er volgens Van den Brink nog steeds de nodige lijken uit de kast. "Libor is een typisch voorbeeld van de verkeerde cultuur bij banken. Het voor eigen belang manipuleren van rentes is gewoon crimineel. Ook het verkopen van derivaten aan woningcorporaties is helemaal fout. De bank heeft een zorgplicht en zij hadden de woningcorporaties tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Dat dit gebeurt is is kwalijk, want het geeft aan dat er fundamenteel niets veranderd is bij de banken."

Bonussen
Een omslag in deze denkwijze is volgens Van den Brink niet zomaar te betrachten. Het beteugelen van bonussen zou een mooi begin zijn, zegt hij. "De beloningsstructuur staat nu volledig op zijn kop en geeft individuën een prikkel het risico op te zoeken. Banken zouden veel voorzichtiger moeten zijn, maar daar zijn ze zich nog lang niet bewust van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen