Nieuws26 apr '16 09:21

Teeven: 'Zorgen hysterische tegenstanders TTIP wegnemen'

Auteur: Mark Hulstein

Anders dan president Obama en bondskanselier Merkel wil Nederland niet per se haast maken met de afronding van de onderhandelingen voor het vrijhandelsverdrag TTIP.

Foto: ANP
Foto: ANP

De kwaliteit van de afspraken is belangrijker. Obama en Merkel hopen juist nog voor het einde van Obama's termijn in januari 2017 de zaak rond te hebben. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is het er over eens dat er een vrijhandelsverdrag met de VS moet komen. Al hameren bijvoorbeeld D66 en PvdA er wel op dat de zorgen moeten worden gladgestreken.

'Doorwerken'
Volgens VVD-Kamerlid Fred Teeven, groot TTIP-voorstander, moeten we voor de kwaliteit van het verdrag gaan, maar is er ook haast geboden. "Wel doorwerken, rekening houden met een aantal kritische punten. Maar er zitten zoveel voordelen aan dit verdrag dat je het voor het begin van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet kunnen afronden. Dus in die zin ben ik het erg eens met Obama en Merkel", zegt Teeven. Maar er zijn dus ook zorgen. Teeven: "Dat zijn serieuze zorgen, daar wijst de Sociale Economische Raad (SER) heel scherp op. Dat is wel een stuk minder beperkt dan de soms hysterische tegenstanders roepen. Die zorgen moeten we wegnemen."

'Schreeuwende minderheid'
"De schreeuwende minderheid heeft een harde stem", zegt Teeven ook over de tegenstanders van TTIP. Hij is blij dat er nu een evenwichtig advies ligt van de SER, "dat heeft minister Ploumen gevraagd, dat wilden we als Kamer allemaal hebben."

'Met enthousiasme campagne voeren'
Op een eventueel referendum over TTIP zit Teeven niet bepaald te wachten. "Ik verheug me nooit zo erg op referenda, want daar heb ik het niet zo op. Maar voor dit referendum, áls het er al komt, zal ik met veel enthousiasme de campagne voor een voor-kamp gaan voeren. Want dit is echt de moeite waard."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen