Nieuws2 jan '13 21:20Aangepast op 3 jan '13 09:07

Kleine opsteker voor Griekenland

Auteur: Anne-Greet Haars

Griekenland heeft in de eerste elf maanden van 2012 een primair begrotingsoverschot van 2,3 miljard euro geboekt. Dat maakte Griekse minister van Financiën woensdag bekend.

Er kwam dus meer geld binnen dan er uit ging. En dat terwijl er in dezelfde periode vorig jaar nog een tekort van 3,6 miljard euro was. Maar we mogen nog niet te vroeg juichen: het primaire saldo is het overheidssaldo zonder rentebetalingen die het land moet betalen op zijn enorme schulden.

Kwijtschelden
Het is volgens internationaal econoom Hein Roelfsema van de Universiteit van Utrecht zeker nog niet zo dat de Griekse overheid nu geld overhoud. Maar het is een goed teken dat ze hun huishouding voor een behoorlijk gedeelte op orde hebben gekregen. "Natuurlijk, de Griekse problemen zijn niet weg, het is nog geen echt overschot, maar het is zeker een goed bericht."

Voor het échte terugdringen van het begrotingstekort moet de groei aantrekken. "Dat zal zeker niet volgend jaar of het jaar daarna gebeuren. Ze gaan het naar mijn mening ook niet redden met een klein beetje overschot zoals het er nu is. Wij zullen als Europa ook behoorlijke stappen moeten zetten om de schuld te verlichten. Daarbij bedoel ik kwijtschelden."

Fundamentals
Maar dat is alleen politiek haalbaar als de onderliggende fundamentals bij de Griekse overheid beter worden. "En vooralsnog zijn de fundamentals in de economie onvoldoende om nu hoop uit te putten. Maar voor de positie van Griekenland is het in ieder geval wel een behoorlijke opsteker."

"Er is nu toch een prognose waarbij de uitgaven zo zijn teruggedrongen. De onderliggende structuur van de overheidsfinanciën is nu een stuk beter geworden en als dat zo is, dan kunnen we best wat agressiever praten over het kwijtschelden van schulden."

Volgens Griekenland-correspondent Nikos Lanser komt het overschot eerder dan gepland. "Het is een opsteker voor het land en komt vooral door het snijden in de overheidsuitgaven."

Volgens de staatssecretaris van Financiën, Christos Staikouras, zijn deze cijfers een indicatie dat de bezuinigingen z'n vruchten begint af te werpen.

Toerisme
"Dat is een opsteker, want er is hier sprake van eindelijk een keertje goed nieuws. Het tweede goede nieuws is dat het toerisme weer aantrekt. Maar van een écht begrotingsoverschot is nog geen sprake. Het is alsof je een huis gaat kopen en elke maand een afbetaling kunt doen, maar dat je nog nét kunt leveren", zegt Lanser.

De oorzaak van deze meevaller: de Grieken hebben een aantal regels gevolgd: belastingbesparingen én belastingverhogingen. "En wat ze vooral gedaan hebben is snijden in de overheidsuitgaven. De verwachting is dat in de loop van 2013 er wat economische groei gaat komen en dat is nodig om de werkloosheid aan te pakken." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen