Nieuws17 jun '13 17:21Aangepast op 17 jun '13 19:27

Minstens 26 scholieren bekennen fraude

Auteur: BNR Webredactie

In de zaak rond de zwendel met eindexamens hebben 26 scholieren toegegeven dat ze hebben gefraudeerd. Ze hebben inzage gehad in een gestolen exemplaar.

Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (OCW) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Volgens Dekker zijn er "concrete aanwijzingen dat de verspreiding van examens breder is geweest, zowel binnen Ibn Ghaldoun als daarbuiten''. Hij vindt het jammer dat niet meer leerlingen gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling. "Wie voorinzage heeft gehad en zich niet heeft gemeld, loopt het risico het behaalde diploma alsnog te verliezen'', aldus Dekker.

Eerder op de dag werd bekend dat nog eens drie leerlingen van de omstreden Ibn Ghaldounschool in Rotterdam zijn opgepakt vanwege de diefstal op hun school. In de woningen van de verdachten vond de politie een groot aantal examens. De drie zijn allemaal 18 jaar en komen uit Rotterdam, Delft en Den Haag. In totaal zijn zeven verdachten opgepakt.

27 gestolen examens
De teller van het aantal gestolen examens staat op 27, sinds vorige week nog eens drie gestolen vwo-examens opdoken: maatschappijwetenschappen, Duits en economie. Het betekent dat leerlingen van de islamitische school in Rotterdam ook die examens opnieuw moeten doen.

Bij eindexamens draait het om cijfers. In de examenfraudezaak ook. De cijfers op een rijtje: 26 leerlingen hebben toegegeven dat ze fraudeerden, 20 van Ibn Ghaldoun, vijf van een andere Rotterdamse school en een leerling van een school in Utrecht. Er zijn nu zeven verdachten en 27 gestolen examens. Drie gedupeerde havo-leerlingen van Ibn Ghaldoun proberen maandag via een kort geding tegen de Onderwijsinspectie te voorkomen dat examens vanwege de diefstal over moeten.

Maandag begon voor alle 'gewone' eindexamenkandidaten de herkansingsperiode. Wie niet in één keer geslaagd is, krijgt de kans maximaal twee onvoldoendes weg te werken. Afhankelijk van het rooster van dit 'tweede tijdvak' kunnen leerlingen nog tot en met vrijdag hun examens herkansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen