Nieuws18 jun '13 11:23

'Sluit frauderende leerlingen een jaar uit van examen'

Auteur: Thijs Baas

Leerlingen die alsnog gesnapt worden voor fraude met examens op de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool moeten daar de harde consequenties van inzien en minstens een jaar worden uitgesloten van het examen.

Dat vindt Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. Tegenover leerlingen die uit eigen beweging hun fout erkennen is Slagter coulanter. "Hun moet duidelijk gemaakt worden dat een keer een misstap begaan mag. We hebben een pedagogische relatie, we zijn opvoeders, dus je mag tegen een leerling zeggen: joh, dat was hartstikke fout, je krijgt straf, maar dan ook klaar'."

De scholen hebben daarin ook een rol, vindt Slagter; als het onrustig blijft bij de Ghaldounschool zal de schooldirectie zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en de leerlingen duidelijk moeten maken dat het om een collectief belang gaat.

Gemeenschappelijk belang
De huidige onust bij de school mag in geen geval leiden tot ruzies tússen leerlingen, zegt Slagter. "Ik ben ervan ovetuigd dat alle schoolleiders zich ervan bewust zijn dat het om een gemeenschappelijk belang gaat." De koepel voor voortgezet onderwijs zal op zijn beurt inspringen en waar nodig moed inspreken. "Wij hebben al contact gehad met de directeur. Hij is lid van de VO-raad, dus in die zin zijn er ook directe contacten, zoals met elke school in Nederland."

Een actiegroep hing eerder vanochtend kettingsloten om de hekken van de school, als symbool dat de school zou moeten sluiten. Leerlingen van de school reageerden boos op de actie. Ook zouden twee camera-mannen van RTL en SBS een klap en een schop hebben gekregen. Later vandaag is er een algemeen overleg in de Tweede Kamer over dit onderwerp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen