Nieuws13 jun '13 14:42Aangepast op 13 jun '13 16:19

Alle diploma-uitreikingen Rotterdam uitgesteld

Auteur: Pieter van den Akker

De diploma-uitreikingen in Rotterdam worden allemaal uitgesteld. Tot eind juni worden er geen eindexamendiploma's in het voortgezet onderwijs uitgereikt. Dat maakte de onderwijswethouder Hugo de Jonge namens de Rotterdamse schoolbesturen donderdag bekend.

De uitreikingen die al gepland stonden, gaan dan ook niet door. Het besluit is genomen om scholen, leerlingen en ouders in de gelegenheid te stellen te kijken of individuele leerlingen hebben gesjoemeld. Zo willen ze voorkomen dat scholieren een diploma krijgen waar ze eigenlijk geen recht op hebben.

Staatssecretaris Sander Dekker kon niet anders dan alle examens van de Ibn Ghaldounschool ongeldig verklaren. "Er waren concrete aanwijzingen dat de gestolen examens binnen de school breed waren verspreid'', zei hij donderdag.

Dicht bij de bron
Dekker had geen andere optie, omdat de leerlingen van de Rotterdamse school 'zo dicht bij de bron’ van de fraude hebben gezeten. Alle eindexamenleerlingen van het Ibn Ghaldoun moeten hun examen overdoen, ook als ze niets met de fraude te maken hebben. Er klonk kritiek op dat besluit, omdat leerlingen van andere scholen die te goeder trouw hebben gehandeld geen consequenties ondervinden.

Inkeer
Op die scholen geldt overigens wel een inkeerregeling: leerlingen die een gestolen examen in handen hebben gehad, kunnen zich melden en hun examen overdoen. Zij worden nog wel bij de politie aangemeld.

Dekker zei verder nog dat wordt onderzocht hoe de leerlingen in de kluis van de Ibn Ghaldounschool zijn gekomen. "Er wordt ook bekeken hoe de leerlingen in vredesnaam de examens uit de gesealde pakketten hebben weten te krijgen’’, zei hij. De vraag of de school van de fraude wist, moet ook worden beantwoord.

Het is nog te vroeg om te concluderen of er iets mis is met de manier waarop de examens worden verspreid, vond Dekker. "Het is een vrij sluitend systeem. Mogelijk kunnen we het nog beter beveiligen om de kans op fraude te verkleinen. Maar helemaal uitsluiten lukt niet: ook paspoorten worden vervalst en bankbiljetten nagemaakt.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen