
"Wij bieden nog geen zorgverzekering aan, maar dat willen we in de toekomst wel gaan doen", zegt Felix Tenniglo in gesprek met BNR's Paul van Liempt.
Online, lekker makkelijk
Dat gaat niet nog dit jaar gebeuren, zegt Tenniglo, die eraan toevoegt dat InShared 'het hele pakket aan verzekeringen online wil aanbieden aan klanten'. "We geloven dat we precies dezelfde kant opgaan als in Engeland waar 80 tot 90 procent van de verzekeringen online is afgesloten. Net als internetbankieren ga je verzekeren online doen, lekker makkelijk allemaal.”
Of het invoeren van een leefstijlafhankelijke premie tot de mogelijkheden behoort bij InShared? Mede-oprichter Herberth Samsom: "Dat zou kunnen. We gaan zeker met een aparte propositie komen op het moment dat we met zorgproducten op de markt komen."
Ongezond, gezond
Hij noemt het een 'aanlokkelijk' idee om mensen met een ongezonde en een gezonde levensstijl een andere premie te laten betalen. "Met betrekking tot andere producten hebben we er ook voor gezorgd dat je gedrag bepalend is voor je verzekeringspremie. Dus ik ben er wel erg gevoelig voor.”
Ook de leeftijd van degene die een verzekering afsluit zou in de toekomst van invloed op de hoogte van de premie kunnen zijn, zegt Samsom. “Het is heel vervelend voor mensen, maar het is zo dat je onder de 35 jaar en boven de 70 jaar meer schade maakt. In de periode tussen 25 en 65 jaar kan de premie naar beneden. Het zijn allemaal variabelen die tot stand zijn gekomen door het gedrag van mensen. Dat kunnen we niet ontkennen.”
Gevoel van discriminatie
De premie aanpassen is nu nog moeilijk omdat er altijd groepen zijn die zich gediscrimineerd voelen, zegt Herberth Samsom. “Dat begrijp ik ook. Het is heel nadrukkelijk raar dat je premie ineens 5 procent omhoog is gegaan als je 65 of 70 wordt. ‘Ben ik nou opeens anders gaan rijden? Nee, zelf niet, maar de groep van 70 jaar en ouder is zich collectief wel anders gaan gedragen.”