Lekker uitslapen om de file te ontwijken
Lekker uitslapen om vervolgens niet meer in de file te staan. Je baas gaat het je misschien verplichten.
We kennen het project Spitsmijden al, waar mensen worden betaald als ze buiten de spits reizen. Bij Ontspits wordt niemand betaald, maar vermijdt iedereen vrijwillig de spits. Dat werkt dus ook? "Wij hebben werkgevers er heel erg alert op gemaakt dat zij zelf een belangrijke sleutel in handen hebben om hun werknemers keuzevrijheid te bieden in hoe zij werken en reizen", zegt Maarten Woolthuis van taskforce Ontspits maandag op BNR.
Hij legt uit: "Daarbij moet je denken aan dat werknemers kunnen kijken wanneer en waar ze gaan werken: is dat op kantoor, thuis of met m'n collega's op een andere plek waar we allemaal vandaan komen? En hoe gaan we reizen? Doen we dat per auto in de spits of juist niet?"
Filewekker
Het project is te zien als een echte mindset, zegt
Wollthuis. "We hebben in de regio Amsterdam ook de filewekker gelanceerd,
een app die jou een seintje geeft op het moment dat jouw vaste
woon-werkroute filevrij is. Of je krijgt een seintje van 'als je op
dit moment vertrekt dan heb je 87 minuten reistijdvertraging'. Dan
kunnen mensen dus op dat moment bedenken dat dat niet zo handig
is."
Slim reizen-werken
Achterliggende gedachte is, zegt Woolthuis, 'dat werkgevers en werknemers
gaan nadenken over welke prikkels de werkgever kan bieden. In positieve zin, maar ook in beperkende zin. Denk aan parkeercapaciteit verminderen. Dit om hun werknemers andere reisoplossingen te laten kiezen. Dat is massaal gebeurd. 130 duizend werknemers bij 156 bedrijven in deze regio kunnen slim werken en reizen en doen dat ook regelmatig."
Een van de grote voordelen is dat werknemers de verhouding werk-privé veel beter in balans kan houden. "Hij kan eindelijk zijn kinderen eens naar school brengen of ophalen. En het biedt heel veel voordelen voor de werkgever. Die heeft minder kantoorruimte nodig, want lang niet iedereen is op kantoor aanwezig."