Nieuws3 apr '13 12:08Aangepast op 3 apr '13 14:49

Klijnsma spreekt over scherpe kantjes Nabestaandenwet

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) ligt wordt de ingreep in de Nabestaandenwet verzacht. De oppositie is kritisch: alles wat ze nu wil, is in de huidige wet vastgelegd.

In het regeerakkoord staat dat weduwen en weduwnaars straks nog maar hooguit een jaar een uitkering krijgen als ze onvoldoende inkomsten hebben. Nu krijgen nabestaanden nog een uitkering tot hun jongste kind 18 jaar is.

Klijnsma ziet zich genoodzaakt om 74 miljoen euro te bezuinigen. Omdat ze denkt dat de maatregel meer oplevert dan 74 miljoen, wil Klijnsma in het kabinet bespreken of ze dat geld kan gebruiken om de scherpe kantjes van het plan af te slijpen.

Onvoldoende steun
Een groot deel van de oppositie wijst dit voornemen af. Daardoor bestaat er onvoldoende steun voor in de Eerste Kamer, waar PvdA en VVD geen meerderheid hebben.

“Ze weet al heel lang dat er te weinig draagvlak is voor haar plan. Nu komt ze met een aanpassing op haar plan en dat noemt ze maatwerk, maar al die maatwerkplannen staan in de huidige Nabestaandenwet. Ze hinkt duidelijk op twee gedachten: ze zoekt maatwerk en draagvlak”, zegt Carola Schouten van de ChristenUnie.

Draagvlak
Op deze kritiek reageert Klijnsma gelaten: "Ik ben natuurlijk ook niet naïef. Het mooie van mijn vak is dat de wereld niet stilstaat en dat ik natuurlijk moet proberen om alle regelgeving die we maken vanuit Sociale Zaken door de beide Kamers te loodsen en een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, niet alleen vanuit de politiek, maar ook vanuit de samenleving.”

Maatwerk
Klijnsma gaat verder: "Regels zijn voor iedereen gelijk, maar ik constateer dat er nu al mensen zijn die meteen gaan werken, nadat ze alleen zijn komen te staan. Die mensen doen geen beroep op deze wet want die kunnen zichzelf volledig bedruipen. Mensen bepalen ook zelf wat voor hen maatwerk is en het is ook belangrijk om dit in de wet goed te verankeren."

Andere besparing
“Maatwerk is goed, maar dit is een bezuiniging. En je kunt ook op een andere manier geld besparen: nabestaanden met jonge gezinnen werken steeds vaker. Kijk wat voor een mogelijkheden je hebt om mensen naar een baan te begeleiden, dat levert niet meteen 74 miljoen op maar op termijn zeker wel.”

Maar die tijd heeft Klijnsma niet. “Ik moet ook bezuinigingen halen van 74 miljoen. Overal moeten we het doen met een paar onsjes minder en het spijt me maar dat geldt dus ook voor deze wet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen