Nieuws3 feb '13 09:39Aangepast op 3 feb '13 13:55

Tientallen doden door zelfmoordaanslag Irak

Auteur: Fleur de Bruijn

Zeker 33 mensen zijn zondag om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist met een auto en twee gewapende mannen vermomd als politieagenten een politiebureau aanvielen in de noordelijke Iraakse stad Kirkuk.

Aanslag Kirkuk in september 2012
Aanslag Kirkuk in september 2012

Door de explosie vielen ook minstens 70 gewonden en de politie zei dat er nog lichamen onder het ingestorte puin van gebouwen liggen.

olie- en landrechten
Kirkuk, een religieus en etnisch gemengde zone van Arabieren, Koerden en Turkmenen, ligt in het hart van een conflict over olie- en landrechten tussen de centrale overheid in Bagdad en de autonome Koerdische enclave in het noorden.

Veiligheidstroepen
Verschillende gewapende groeperingen zijn actief in Kirkuk. Soennitische islamitische opstandelingen die banden hebben met terreurorganisatie al-Qaeda, vallen geregeld veiligheidstroepen aan in een poging om de regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki te ondermijnen en sektarische spanningen aan te wakkeren.

Politieke partij
Vorige maand doodde een zelfmoordterrorist vermomd als rouwende zeker 26 mensen op een begrafenis in een sjiitische moskee bij de stad Tuz Khurmato.

En enkele dagen daarvoor reed een zelfmoordenaar met een vrachtwagen in op het hoofdkwartier van een politieke partij in Kirkuk. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen