Grootschalige fraude import tweedehands auto’s
Er wordt op grote schaal gefraudeerd met het importeren van tweedehands personenauto's. De schade voor de schatkist bedraagt tot nu toe 30 miljoen euro en kan dit jaar oplopen tot meer dan 65 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.
Handelaren mogen zelf een taxatierapport opstellen en voeren daarbij allerlei krasjes en deukjes op, waardoor de auto fors minder waard wordt. Ook worden accessoires verzwegen. Over het getaxeerde bedrag wordt uiteindelijk BPM, de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen betaald. Bij een uitspraak van de Hoge Raad werd bepaald dat handelaren die taxatie zelf mogen doen.
Brancheorganisatie Bovag bevestigt de fraude en trok eerder deze maand aan de bel bij de Belastingsdienst. Paul de Waal van branche-organisatie Bovag: ''We worden er heel veel over gebeld door onze leden. Die zeggen dat ze maar twee opties hebben: eraan meedoen, of stoppen met hun bedrijf. Het is een enorme oneerlijke concurrentie.''
Explosieve stijging
Volgens de Bovag neemt de fraude met de BPM-afdracht op import-auto's explosief toe. ''De import van jonge auto's is enorm toegenomen, de eerste van maanden van die jaar zijn er al 3000 auto's van 2 tot 4 jaar meer geïmporteerd dan vorig jaar.'' Het aanbod van jonge, tweedehands auto's in ons land schaars is. Veel van die auto's worden daarom geïmporteerd.
Tot en met mei gaat het om ruim 20.000 auto's waarbij de BPM via taxatie is vastgelegd. Volgens een voorzichtige schatting wordt er ongeveer 1500 euro per auto minder afgedragen dan zou moeten.
Taxatie door erkende instantie
Volgende week spreekt de Bovag met de Belastingdienst over dit probleem. ''De beste oplossing is de BPM afschaffen, maar dat is in deze tijd lastig. Dus dan moet je kijken naar de taxaties. Een taxatie kan nu op iedere straathoek. De wet spreekt weliswaar van erkende taxaties, maar die bestaan niet, iedereen kan zich taxateur noemen. Daarnaast is de BPM een aangifte zoals de loonbelasting, de Belastingdienst controleert achteraf. Maar meestal is de vogel dan al gevlogen of de bv failliet. Het zou veel beter zijn als al bij de import wordt gekeken of de taxatie klopt. ter plekke bij de RDW, de Dienst Wegverkeer.''
Het Ministerie van Financiën erkent het probleem, maar staatssecretaris Weekers wil pas reageren na het overleg met de Bovag.
Belastingheffing lijkt gatenkaas
PVV-kamerlid Roland van Vliet zal schriftelijke vragen stellen aan Weekers. Volgens hem gaat de belastingheffing steeds meer lijken op gatenkaas. ''Deze mogelijkheid bestaat al sinds 2002, terwijl het eenvoudig op te lossen is. Ieder arrest is met wetgeving te repareren. Daarnaast denk ik dat je van die taxatiemogelijkheid af moet, er moeten gewoon staffels gebruikt worden zoals voor Nederlandse auto's.'' Auto's krijgen dan een standaardwaarde op basis van het bouwjaar en de accessoires.
Wetgeving duurt meestal een tijd, maar de PVV verwacht dit redelijk snel te kunnen regelen. ''In het najaar behandelen we de belastingwetgeving voor 2014, dan is er een stroomversnelling voor de wetgeving. In de tussentijd kun je de markt opschudden, door aan te geven dat de fiscus er bovenop zit en forser gaat controleren.''