Nieuws23 okt '12 10:07Aangepast op 23 okt '12 19:17

'Corruptie-affaire Van Rey schokkender dan bekend'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De VVD in de Roermondse gemeenteraad stapt uit solidariteit met de opgestapte VVD-wethouder Jos Van Rey uit het college.

De partij gaat in de oppositie zitten en wil daar volgens eigen zeggen 'constructief' meerwerken aan het beleid voor de stad Roermond, meldt de website van de Limburgse zender L1. Fractievoorzitter Dré Peters liet weten dat het vertrouwen in de politiek bij de burgers weg is. "Er wordt voortdurend gesuggereerd dat het stadsbestuur niet transparant functioneert. Er wordt steeds naar de VVD gewezen. Dat maakt het onmogelijk om te functioneren", motiveert Peters de stap van zijn fractie.

Vertrouwen andere partijen
"De VVD is er in ieder geval uitgestapt omdat ze al de indruk hadden dat er bij de andere partijen niet zoveel vertrouwen meer was. Ze hebben er van alles aan gedaan om hem vandaag niet zijn vertrek bekend te laten maken. Uit solidariteit stapte die op", zegt  Lody Trepels van L1.

"Er is inderdaad wel wat gedoe geweest rondom de VVD in Roermond", zegt Trepels. "Van Rey heeft niet meer dan de schijn van belangenverstrengeling gewekt, maar hij moet wel oppassen, waarschuwde een commissie vorig jaar al." Volgens  honorair hoogleraar Arno Korsten van de Universiteit Maastricht dreigt Roermond zelfs voor jaren bestuurlijk verlamd te worden.

"Ik vind het een beetje een paniekreactie van de plaatstelijke VVD. Het is de vraag of het de handigste stap is om uit het college te stappen. Van Rey was veertien jaar wethouder. Hij had aanzien, iedereen kende hem en hij heeft Roermond in feite op de kaart gezet. Als hij vbeschuldigd wordt van corruptie en lekken geeft dat een schok. Eruit stappen geeft een leiderschapslacune." 

Geschiedenis
"Zo'n geval kent zijn weerga niet. Roermond schrijft geschiedenis, met de kanttekening dat de zaak nog loopt. De zaak leek aanvankelijk veel kleiner. Als er een zaak van het Openbaar Ministerie loopt word je in het bedrijfsleven tijdelijk op non-actief gesteld. In het openbaar bestuur zou je moeten zeggen: de wethouder treedt terug, je kunt niet functioneren zolang het onderzoek nog loopt."

Nu is dat lekken er als 'bijvangst' bijgekomen. Informatie uit de vertrouwenscommissie die lekt naar de beoogde burgemeester Offermanns. Dat heeft een grote galm gekregen en nu trekt Offermanns zich terug uit de procedure, moet de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester overgedaan worden en nu krijgen we ook nog als klap op de vuurpijl de bestuurscrisis erbij. Dat zijn wel vier kwesties ineens."

Openbaar maken
De Roermondse GroenLinks-fractieleider Marianne Smitsmans liet eerder vandaag weten dat ze informatie rond getapte telefoongesprekken alsnog openbaar wil maken. Ze moet nog antwoord krijgen op het verzoek, dat ze vanochtend in een gesprek neerlegde bij de Rijksrecherche. De corruptie-affaire rond VVD-wethouder Jos van Rey in Roermond is volgens Smitsmans veel schokkender dan tot nu toe bekend.

"Ik was geschokt over een aantal telefoongesprekken dat ik heb beluisterd. Ik mag geen namen noemen. Dat ga ik ook niet doen, dat riskeer ik niet", zegt Smitsmans op basis van het verhoor. Van Rey zou volgens Limburgse kranten ook geheime informatie hebben doorgespeeld aan de Roermondse wethouder Vincent Zwijnenberg van de VVD, maar Smitsmans wil ook daar nog niets over kwijt.

Tijdens een schorsing in het raadsdebat zou de burgemeester stevig op haar ingepraat hebben. "Men heeft gezegd: let op wat je gaat zeggen. Je riskeert dat je aangeklaagd gaat worden. Door wie? Geen idee. Door de Commissaris van de Koningin denk ik. In elk geval door iemand die zegt dat je je niet aan je zwijgplicht heb gehouden", zegt Smitsmans tegen verslaggever Jeroen Stans.

Smitsmans vervolgt: "Maar ik vind dat niet alles met de mantel der liefde bedekt moet worden. Als je weet krijgt van een aantal zaken en je merkt dat het verhaal naar buiten toe anders wordt neergezet dan de werkelijkheid dan heb ik daar grote moeite mee."

Om zeven uur vanavond komen de fractievoorzitters bij elkaar voor overleg op het stadhuis. Smitsmans: "En dan ga ik de burgemeester absoluut om openheid van zaken vragen. En die zal hij ook echt moeten geven, hij kan niet anders. Ik vind sowieso dat de burgemeester kordater had moeten optreden, al eerder de raad bijeen had moeten roepen en ons goed had moeten informeren. Desnoods door wat feiten te vertellen. Want je laat ons toch niet alles via de pers horen en ons zelf de lege plaatjes invullen?"

Van Rey: corruptie
VVD'er Jos van Rey wordt verdacht van corruptie en lekken uit de vertrouwenscommissie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond. van Rey stapte daarop maandagavond op als wethouder en als Eerste Kamerlid.

“Kennelijk heeft de wethouder het onvermijdelijk gevonden”, zegt Henk van Beers, de waarnemend burgemeester van Roermond. Hij stelt dat de wethouder heeft gedaan wat zelf nodig vond, namelijk opstappen. "En wat daar achter voor roddels zijn vertolkt dat weet ik niet. Maar de wethouder heeft eigener beweging deze stap genomen."

Of Van Beers zelf ook geschokt was door de dingen die hij bij zijn eigen verhoor met Rijksrecherche te horen kreeg, wilde hij niet zeggen. "Ik weet wat daar gezegd is. Ik ga niet zeggen of ik daardoor geschokt was of niet. [...] Ik heb daar mijn oordeel over. Maar vooralsnog wil ik dat even voor me houden.”

Gerelateerde artikelen